MIRUŠU NA JESEN

Video | Sezona je dunja, evo kako izgleda berba! Znate li kako se konzumira ovo voće?

Jesenske berbe voća su pri kraju. Pobrali smo sve, zapravo, gotovo sve. Ostale su nam još dunje.

U Hrvatskoj je malo onih koji se bave proizvodnjom dunja, a i većina građana ne zna kako se dunje konzumiraju.

U Malim Zdencima u punom je jeku berba dunja, voća koje nije samo ukras, već ukusan i zdrav jesenski desert. Kako bi se pobralo ono što je naraslo na dva i pol hektara trebalo je i radnika, a njima ovaj posao nije predstavljao nikakav problem.

Više pogledajte u prilogu: RTL -a.

“Ne znam koliko je kanta kilograma ali jedna drvo napuni jednu kantu, ali sto je to za nas ovako mlade”, našalio se berač Željko.

“Vrlo lako se skida se skida sa stabla, da se lako i stresti. Izvrsno nam ide. Jedno novo iskustvo”, kazala je oduševljena beračica Vesna.

Vlasnik ove plantaže na proizvodnju dunja odlučio se u mirovini. Nasad je star 5 godina i ovo je zapravo prva prava berba.

“Ovo je prvi urod, očekujem tonu ili tonu i pol. Za početak smo zadovoljni”, rekao je vlasnik OPG-a Željko Vukoja.

Sve traženiji su ekološki proizvodi, pa i ova dunja, deficitarna je. Tko želi zdravu namirnicu punu vitamina, u dunji će naći što traži.

Dunje su inače pune C i B vitamina, a savršene su za sve one koje imaju probleme sa želucem, krvožilnim i dišnim sustavom. No, koriste se u razne svrhe.

Osim po svojoj žutoj boji dunje su poznate i po ugodnom mirisu. Zbog toga nekada su se mogle naći u svakom kućanstvu, stavljale su na ormar ili na police u dnevnom boravku.

Ovo voće pretvrdo je da bi se jelo sirovo, ali može se konzumirati u nekim drugim oblicima.

“Planiramo raditi kompote, džem od dunje, sok. Krenut ćemo i u proizvodnju rakije dunjovače koja je i vani popularna”, objasnila je Dubravka Vukoja, vlasnica OPG-a.

Iako je danas malo proizvođača dunja, stvari bi se ubrzo mogle promijeniti, jer kako kažu s ovog OPG-a svako malo dobivaju pozive ljudi zainteresiranih za sadnju vlastitog nasada, donose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari