SJEDNICA VLADE Andrej Plenković: ‘Vlada će posebno nagraditi ne samo pilote nego i vatrogasce’

‘Policija i MUP moraju utvrditi tko su počinitelji tih požara te oni moraju dobiti najveće moguće sankcije’, kazao je Plenković

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine koje drži mađarski Mol.

Kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, cilj je da se provede odabir investicijskog savjetnika koji bi pomogao Vladi u transakciji mogućeg otkupa dionica.

Tijekom rasprava na Savjetu za pregovore s Molom, koji se sastao nekoliko puta, utvrđeni su kriteriji i model za otkup dionica Ine, kazao je, dodavši kako se zadatak investicijskog savjetnika odnosi na procjenu vrijednosti Ine, evaluaciju te razmatranje potencijalnih strateških partnera.

Temeljem ovog zaključka, Vlada će zadužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo financija da provede postupak odabira savjetnika i predlože donošenje odgovarajućih odluka Vladi, kazao je premijer.

Na Badnjak prošle godine premijer Plenković objavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima Mol te kako je riječ o političkoj odluci.

Vlada je 19. siječnja donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet je zadužen za davanje smjernica, poduzimanje mjera i aktivnosti te predlaganje Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine od Mola.

U lipnju je premijer poručio da Vlada i Savjet za otkup dionica Ine razmatraju ‘niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke’, te da za to postoji nekoliko modela.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku se sjednice osvrnuo na požare koji haraju Dalmacijom.

“Razlozi izbijanja požara su velika suša, ali i manjak opreza kod nekih ljudi, no i brojna podmetanja požara u nizu županija. Policija i MUP moraju utvrditi tko su počinitelji tih požara te oni moraju dobiti najveće moguće sankcije”, kazao je Plenković i zahvalio se vatrogascima i svim drugim službama.

“Nije došlo do ljudskih žrtava unatoč velikom broju požara. Nije bilo uništavanja infrastrukturnih objekata, ali tijekom godina treba raditi na prevenciji požara da se što je moguće više takve situacije izbjegavaju”, kazao je premijer i dodao da će Vlada posebno nagraditi ne samo pilote nego i vatrogasce.

Premijer je kazao i da napad u Barceloni pokazuje u kakvom kontekstu živimo. Osvrnuo se i na odgodu primjene Poreza na nekretnine.

“Očito je nužno pojasniti javnosti sve o zakonima o lokalnim porezima. Očekujem od Ministarstva financija da organizira niz tematskih rasprava na kojima bi se objasnili svi aspekti Poreza na nekretnine”, kazao je Plenković.
Vijesti.hr, Damira Gregoret

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari