Snijeg zameo Gorski kotar: Vozači kamiona zapeli na staroj cesti, stajat će satima

Snijeg pada u većem dijelu zemlje, a Gorski kotar jedan je od predjela gdje ga je najviše

Na naplatnim kućicama u Delnicama kasno poslijepodne teški krkljanac. Stopirana je kolona kamiona koje se kroz dan baš tu isključivalo na staru cestu prema Rijeci.

„Krenuli smo iz Daruvara za Rijeku, ali evo tu smo stali, ne znamo zašto, izašli smo na staru cestu jer je tamo zabrana zbog vjetra, tamo ne možemo, a izgleda da je i ovdje zabrana, zimski uvjeti i to je to“, kaže Dario Vondra.

Zapeli su jer su na staroj cesti prema Rijeci bile dvije prometne nesreće. A onda, u 15.30 proglašeni su zimski uvjeti i promet je za njih zaustavljen. Autocestom ne smiju zbog udara bure od 95 kilometara na sat. Stajat će satima.

„Pa čujte uvijek mora biti za jesti i za popiti, pa Bože moj, grijanja ima, goriva ima, šta ćemo“, kaže Mario Konjevac iz Zagreba.

Trebat će im, jer se očekuje pogoršanje vremena. Za cestare nema stajanja.

„Mi smo potpuno spremni, imamo dovoljno kapaciteta što se tiče i mehanizacije i ljudstva, tako i ovih posipala“, kaže Valentin Crljenko, voditelj Tehničke jedinice Delnice HAC.

Za Gorane su ovakve snježne nevolje, sami kažu, smiješne. Stariji Delničani podsjećaju da su zime posljednjih godina nula u odnosu na nekadašnje, pogotovo siječanj.

„Ovaj je preblag i nema te zime od natrag 50 godina, više je nema“, kaže Franjo Petranović iz Delnica.

Svaki stupanj zraka i centimetar snijega redovito prati ovaj Delničanin.

„Mogu reći koliko se sjećam iz djetinjstva, ja imam doduše već skoro sedam banki, bile su puno aktivnije zime, snijeg je bio konkretno pao u 11. mjesecu pa ga je bilo skroz do maja, nekako je držao jednu konstantu“, kaže Franjo Crnković, motritelj za DHMZ.