Sljedeće godine novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača: nova pravila za kardiovaskularne bolesnike i dijabetičare

Foto: Prometna gužva u Rijeci (ilustracija)

Zakon o sigurnosti na cestama ne predviđa obavezne liječničke preglede prema dobi, zbog čega dolazi pitanje kako će se pratiti zdravstveno stanje osobe i njegova sposobnost za vožnju

Od 1. siječnja 2018. godine Hrvatska mora izmjeniti Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata, kako bi bile u skladu s odredbama osvježene europske Direktive o vozačkim dozvolama koja se odnosi na bolesnike s kardiovaskularnim bolestima te dijabetičarima, piše Jutarnji list.

Predsjednica HLZ-Hrvatskog društva medicine rada, prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović, objasnila je da bi izmjene ovih dana trebale ići na javnu raspravu, te će se razmotrit pristigle primjedbe.

“Mijenjaju se kriteriji i ništa drugo, jer ranija Direktiva više ne odražava najnovije spoznaje o bolestima srca i krvnih žila te dijabetesu”, izjavila je doktorica Huršidić Radulović.

No, Zakon o sigurnosti na cestama ne predviđa obavezne liječničke preglede prema dobi, zbog čega dolazi pitanje kako će se pratiti zdravstveno stanje osobe i njegova sposobnost za vožnju.

“Zakon je tu jasan, a bio je i prije, ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je upozoriti o tome bolesnika, ali i obavijestiti policijsku upravu ili postaju. Policija tada obavještava vozača da mora obaviti izvanredni pregled kod liječnika medicine rada koji se time bavi. Prije se znalo da će vozač kadtad doći na pregled, makar sa 65 godina, ali kada nema dobne granice ove odredbe postaju puno važnije”, govori doktorica Huršidić Radulović.

Prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić, kardiolog na KBC-u Sestara milosrdnica, na nedavnom je liječničkom simpoziju na ovu temu govorio o izmjenama koje se odnose na kardiovaskularne bolesti. Kaže da Pravilnik mnogo toga što je do sada bilo paušalno preciznije određuje, no smatra i da će njegova provedba zahtijevati dodatno informiranje kardiologa.

Primarijus dr. sc. Dragica Soldo Jureša, dijabetologinja sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, smatra da će ovakve promjene potaknut pacijente da brinu o zdravlju, jer s nereguliranim pregledima ne mogu dobiti dozvolu. Nisu mogli ni ranije, piše Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari