UHVAĆENI NA DJELU

SRAMOTNO! Ovo su ljudi koji ispuštaju fekalije iz septičkih jama po otoku Ugljanu

Dva videa s istom temom, nastala su 4. i 9. kolovoza: dvije različite cisterne zaustavljaju se na makadamskom putu, radnici priključe cijev na cisternu, a drugi kraj odnesu u šumu pokraj puta i tako – ispuštaju fekalije! Sve se to događa u Čeprljandi, dijelu Ugljana na istoimenom otoku i usred sezone krcate turistima.

Nije teško pretpostaviti da je oba videa u dužini od šest i osam minuta napravio vlasnik parcele na koju se prazne cisterne, prenosi Morski.hr

– Prijavio sam sve to 8. srpnja i dobio očitovanje Državnog inspektorata 16. srpnja 2021. o provedenom nadzoru, ali situacija se nije promijenila na bolje, dapače, izlijevanje fekalija na tom području vrši se nebrojeno puta dnevno i to po cijeloj dužini makadamskog puta. U vremenu velike suše, nadam se da ste svjesni kako životinje (zečevi, fazani, mufloni, veprovi i sl.) traže vlagu koju pronalaze u ovim otpadnim vodama i na taj način je moguće proširenje zaraze među životinjama i ljudima – upozorava nas mještanin koji na adresu portala Zadarski.hr poslao svoje snimke i od nadležnih traži „ozbiljno postupanje, sankcioniranje te trajno zaustavljanje uništavanja eko sustava te podzemnih voda od strane vlasnika za odvoz fekalija”.

Odvoz fekalija i pražnjenje cisterni na otocima stara je priča koja u pravilu završava slijeganjem ramenima jer jedino trajno rješenje je izgradnja kanalizacijskog sustava.

– Znamo kako se cisterne prazne u blizini mjesta Ugljan, više puta smo zbog toga slali komunalne redare na intervenciju. Vlasnici cisterni nemaju koncesije za taj posao. Koliko znam, prije dvadesetak dana su tamo bili i inspektori, ali nisu nikoga zatekli u pražnjenju cisterni. I ja sam vidio te snimke, traje to duži niz godina – kaže Jure Brižić, općinski načelnik Preka.

I načelnik Brižić jedino trajno rješenje vidi u izgradnji kanalizacijskog sustava, ali to će Ugljanci čekati još godinama jer se trenutno tek radi projektna dokumentacija. Dok kanalizacija ne bude izgrađena, cisterne bi trebalo prazniti na za to predviđenom kolektoru u Ždrelcu, ali je to bitno udaljenije od Ugljana pa odvoz fekalija poskupljuje.

– Izgradili smo mi prepumpnu stanicu u Ugljanu, u blizini mjesne kapelice, ali su, prije nego je ona dovršena i spojena na sustav, okolni mještani pisali peticiju protiveći se njenom puštanju u rad. Ta je stanica na jedinoj mogućoj točki sustava na koju je možemo postaviti jer bi fekalije prirodnim padom završavale u kanalizaciji, objašnjava načelnik Brižić skrećući pažnju da je dodatni problem i u tome što dosta mještana ima takozvane „propusne crne jame” – kazao je za Zadarski.hr.

Kako god bilo, sadržaj tih crnih jama završi u prirodi, često i u moru.

Vlasnik cisterne: Nema mogućnosti da se posao odradi na zakonit način!

– Svi smo mi svjesni situacije i znamo da je ružno gledati taj video. A mi smo ti najslabija karika u tom lancu! Jednom smo kolega i ja najavili da ćemo obustaviti takvo pražnjenje cisterni i da ćemo ih odvoziti u Ždrelac, ali su onda mještani dolazili k nama, kukali i vikali. Ovisno o količini, sada za turu plaćaju oko 500, a da idemo u Ždrelac to bi ih koštalo od 800 do 1.000 kuna. Da iz Zadra dođe cisterna i fekalije odveze u Ždrelac, račun bi bio 2.000 kuna! To ljudima ne odgovara, ovako im je brže, lakše i jeftinije. Sve dok nema mogućnosti da se pražnjenje crnih jama obavi zakonito – kaže Mirza Nezirević, jedan od dvojice snimljenih vlasnika cisterne.

Nezirević ovaj posao radi pet godina i tvrdi da ga inspekcije nikada nisu kaznile.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari