(FOTO & VIDEO) „ZVIJER“ OD AUTA: Razgledajte terensko vozilo za intervencije u zimskim uvjetima Zavoda za hitnu medicinu PGŽ

Vozilo marke „Ford“ i prikolicu – Jedinicu za velike nesreće – trenutno u Hrvatskoj ima jedino Zavod za hitnu medicinu PGŽ

Zavod za hitnu medicinu PGŽ nedavno je predstavio vrijedne novitete u svom voznom parku – terensko vozilo za rad u zimskim uvjetima i prikolicu – Jedinica za velike nesreće.

Moćno vozilo

Snažno terensko vozilo marke „Ford“ velike kubikaže namijenjeno je intervencijama u otežanim vremenskim uvjetima kakvi često vladaju na prometnicama u županiji posebno u zimskim mjesecima, posebno na području Gorskog kotara kada su ceste često zametene snijegom.

Ovo vozilom međutim svojim poboljšanim voznim svojstvima prilagođenima posebno ovakvim otežanim uvjetima prometovanja garantira da može stići do svih kojima je hitna medicinska pomoć potrebna.

Pored toga, prikolica – Jedinica za velike nesreće – transportira svu opremu potrebnu u izvanrednim situacijama. Tu je oprema za izvlačenje i transport unesrećenih, medicinska oprema, skladište s lijekovima, boce s kisikom… u tolikoj količini da može poslužiti i prigodom spašavanja ozlijeđenih u velikim katastrofama kakve su potresi, klizišta, poplave, eksplozije…

Oba ova vozila trenutno u Hrvatskoj ima jedino Zavod za hitnu medicinu PGŽ, iako bi prema važećim propisima RH slična vozila trebali imati svi županijski zavodi Hitne medicine.

U Zavodu za hitnu medicinu PGŽ koji slavi tek petu obljetnicu u posljednjih pet godina kupili su 36 vozila, a samo u protekloj godini izdvojeno je 5 i pol milijuna kuna za 14 novih vozila od kojih je većina terenskih, za potrebe Gorskoga kotara.

Dan Zavoda za hitnu medicinu PGŽ

Vozila su s ponosom predstavljena i na nedavnoj svečanosti u Vili Antonio u Opatiji povodom Dana Zavoda za hitnu medicinu PGŽ i 123. obljetnice obavljanja djelatnosti hitne medicine u Opatiji, na području Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske.

Tom prilikom predstavljeni su rezultati rada Zavoda u 2016. godini a dodijeljene su i zahvalnice djelatnicima koji su tijekom prošle godine otišli u mirovinu. Uz ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davora Vukobrata, prisutnima su se pozdravnim govorom obratile i zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Marina Gašparić, zamjenica ravnateljice HZHM Ingrid Bošan-Kilibarda, te u ime Primorsko-goranske županije pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Upravo je u Opatiji 14. siječnja 1894. g barun dr. Jaromir von Mundy utemeljio prvu organiziranu hitnu medicinsku službu u Hrvatskoj, te je Zavod za hitnu medicinu PGŽ odabrao taj datum kao Dan Zavoda.

Nastavljen kontinuitet uspješnosti

Ravnatelj Zavoda Davor Vukobrat,dr.med. istaknuo je kako je nastavljen kontinuitet svega onog dobrog što je bilo ostvareno u 2015.godini, stavivši naglasak na trajnu edukaciju vlastitog kadra i unapređenje sustava upravljanja kvalitetom, što je rezultiralo i stjecanjem prava na daljnje korištenje certfikata za međunarodnu normu ISO 9001.

U ime domaćina prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić, izrazivši veliko zadovoljstvo i ponos činjenicom kako je upravo u Opatiji rođena hrvatska hitna medicina.

Predstavnik Primorsko-goranske županije bila je stručna savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo PGŽ-a Vedrana Fržop,dr.med., koja je čestitala svim djelatnicima Zavoda njihov dan i zahvalila se na uspješnom radu, naglasivši kako je PGŽ kao osnivač Zavoda uvijek pratila, prepoznavala i podupirala sve potrebe ustanove, što će činiti i dalje. Istaknula je da je PGŽ samo u zadnjih 5 godina nabavila za potrebe Zavoda ukupno 36 vozila za hitnu medicinu, čime je zanovljen gotovo kompletan vozni park Zavoda.

Zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr.sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr.med. vrlo se pohvalnim riječima izrazila o radu Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, ocijenivši ga ogledalom organiziranosti, humanosti i stručnosti. Pri tom je izrazila i nadu kako će Zavod za hitnu medicinu PGŽ šampionsku titulu ponavljati više godina.

Zahvalnice

Pročitana su i imena četvoro djelatnika Zavoda koji su u 2016.g otišli u mirovinu i koji su dobili zahvalnice Zavoda za svoj požrtvovan i samoprijegoran rad, a to su : Diana Florini,dr.med. iz Rijeke, Katica Maračić, medicinska setra iz ispostave Rab, te vozači Josip Ferlora iz ispostave Cres i Milorad Erceg iz ispostave Crikvenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari