Što će eventualni štrajk liječnika i učitelja značiti za građane?

Liječnici i učitelji spremni su za štrajk

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Propala je prva runda mirenja sindikata javnih službi i Vlade oko povećanja osnovice plaća. Novi sastanak zakazan je za ponedjeljak.

No, on ne znači i da će do dogovora doći. Tako da je štrajk liječnika, učitelja i kulturnjaka i dalje opcija jer obje strane čvrsto stoje kod svojih odluka: zahtjev sindikata je povećanje plaća od 6 posto ili se ide s pritiscima dok Vlada nudi 3 posto i ni lipe više.

28. studenog i dalje u sindikalnom kalendaru stoji kao dan kada započinju sa štrajkom koji bi se održavao svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Kupljeno je dakle vrijeme, no to ne znači da štrajka neće biti.

Naša reporterka Matea Damjanović doznaje što bi eventualni štrajk značio za građane.

Ako dođe do štrajka, radit će se neophodni poslovi no u smanjenom obimu, radit će se vikendom i blagdanima. Više o svemu razgovarali smo s Brankicom Grgurić, predsjednicom sindikata medicinskih sestara.

Ako dođe do štrajka, što ćete raditi, a što nećete?

Naši bolesnici su uvijek u fokusu i ovdje smo zbog njih. Naravno, zbog cijele ove situacije da ćemo morati smanjiti obim posla, ali nikako ne da ugrozimo naše bolesnike jer naši bolesnici zahtijevaju najbolju skrb od svih nas, međutim smanjit ćemo obim administrativnih poslova ili vezano uz neke druge aktivnosti koje ne ugrožavaju dijagnostičke ili terapijske postupke vezano uz naše bolesnike.

Na upit očekuju li podršku građana, Grgurić je kazala:

“Naši građani jako dobro znaju koliko medicinske sestre se trude i daju odgovorno i predano prema njima, kao i toplinu i susretljivost stoga očekujemo da će se priključiti nama jer oni su dio ovog sustava koji očekuju najbolju skrb od svih nas. Tako da pozivam građane da nam se priključe kako bi u što većem broju pokazali da želimo pružiti najbolju skrb našim bolesnicima, a isto tako da mi radimo sigurno i kvalitetno unatoč silnom nedostatku medicinskih sestara i lošđim uvjetima rada.

Na kraju krajeva, uvijek se govori o bruto iznosima koji se nama daje, a ovih tri posto je zbilja ponižavajuće i neprihvatljivo. Govorimo o šest posto koji ništa neće značiti za sustav, a priskrbit će radnike.

Neće to riješiti problem medicinskih sestara, ali će barem riješiti problem odlaska sestara u inozemstvo”, kazala je Brankica Grgurić.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari