STRUČNJACI: Najveća opasnost pri udaru uragana ne prijeti od vjetra, nego vode!

Američki su znanstvenici, stručnjaci za uragane, napravili istraživanje o tome koji su najčešći uzroci smrti pri nailasku uragana. Čak polovina ih se dogodi zbog iznenadnog i naglog dizanja razine mora.

Sve kvalitetniji i sve raniji sustav upozorenja na uragane posljednjih je desetak godina pridonio znatnom smanjenju broja žrtava. Nažalost, kod ovako velikih oluja, one su gotovo neizbježne. Od čega prijeti najveća opasnost pri udaru uragana objasnit će nam naš meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Pri udaru uragana, najveća opasnost ne prijeti od vjetra, nego vode. Američki su znanstvenici, stručnjaci za uragane, napravili istraživanje o tome koji su najčešći uzroci smrti pri nailasku uragana. Čak polovina ih se dogodi zbog iznenadnog i naglog dizanja razine mora.

27 posto, dakle oko četvrtine smrtnih slučajeva nastupa zbog kiše, konkretnije tu se misli na odrone zemlje koji nastaju uslijed kiše i na poplave slatkom vodom. Onda imamo 6 posto stradalih zbog valova i zbog nesreća na moru u raznim plovilima. To je ukupno 88 posto smrti koje nastupaju zbog vode!

Ostali su još jak vjetar, tornado te drugi uzroci smrti koji zajedno čine samo 12 posto smrtnih slučajeva. I baš zato Amerikanci imaju jednu poslovicu koju često ponavljaju na televiziji u vrijeme uragana, a kaže: ‘Od vjetra se sakrij, a od vode BJEŽI!’.

Prvenstveno zbog naglog dizanja razine more. Primjer toga je jedan običan, miran dan uz srednju razinu mora.

Na to dođe plima, ona obična plima zbog mjesečevog i sunčevog utjecaja. Naravno, sve rive i obale su zaštičene od toga.

Ali onda, nailaskom uragana dolazi olujna poplava ili kako ju Amerikanci nazivaju ‘storm surge’. Riječ je o naglom i jakom dizanju razine mora zbog nekoliko kombinirajućih faktora. Prvo i najvažnije, tu je vjetar. Vjetar doslovno gura more prema obali, gomila ga i uzrokuje dizanje njegove razine. Drugo, tu je vrlo nizak tlak zraka. Ako zrak MANJE pritišće more, ono se naravno više digne. I na kraju još valovi, dakle oscilacije kraćeg perioda koji onda dodatnu utječu na porast razine.

Sve u svemu ta olujna poplava može biti toliko nagla da doslovno pomete čovjeka s nogu ili auto sa ceste i zbog toga je voda evo najčešći uzrok smrti kod uragana!
Nikola Vikić-Topić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari