Zastupnicima 1,7 milijuna kuna za putne troškove, Grčić među vodećima: ‘To znači da sam jedan od vrednijih’

Foto: Ilustracija

Kada vam je poslodavac Hrvatski sabor onda nemate problema s putnim troškovima, kao ni s plaćanjem najma stana i režija

Svaki zastupnik koji nije iz glavnog grada ima zakonsko pravo svaki tjedan uzeti naknadu za dolazak u Zagreb i odlazak kući isti tjedan vlastitim automobilom.

Za svaki prijeđeni kilometar koji moraju prevaliti kako bi stigli na radno mjesto, na kojemu se doduše često ne pojavljuju, zastupnici imaju pravo na dvije kune ako idu vlastitim automobilom.

U prvih šest mjeseci ove godine Sabor je za putne troškove zastupnicima isplatio oko 1,5 milijuna kuna, a dodatnih 235.000 otišlo je za cestarine. Ukupno, dakle, 1,7 milijuna kuna zastupnicima koji automobilom putuju u Zagreb, donosi 24 sata.

Djelić je to povlastica saborskih zastupnika, jer svakomu tko ne živi u Zagrebu Sabor plaća troškove najma stana i režija. Posebno famozna je naknada za odvojenost od obitelji, zahvaljujući kojoj zastupnici dobivaju još 1.000 kuna mjesečno.

Sabor najviše koštaju putni troškovi HDZ-ovog zastupnika Željka Raguža, koji putuje iz Hercegovine, a u parlament je ušao s liste za dijasporu. Raguž je u prvih šest mjeseci, s obzirom da putuje 540 kilometara u jednom smjeru, za putne troškove dobio 41.000 kuna te još 8.000 za cestarinu. Za stan i režije isplaćeno mu je 21.450 kuna novca poreznih obveznika, kao i 5.500 kuna naknade za odvojeni život.

“To je posljedica udaljenosti od Zagreba. Idem svojim Passatom iz 2006. godine jednom tjedno za Zagreb i nemam drugog izbora iako sam svjestan da to košta”, rekao je Raguž za 24 sata.

Branko Grčić i Darko Parić sljedeći su na listi putnih troškova. Obojica su u pola godine potrošila više od 30.000 kuna. Bivši potpredsjednik Vlade Grčić visoke putne troškove objašnjava stalnim dolascima na sjednice. “To znači da sam jedan od vrednijih. Zaista nemam nikakve izostanke. Dubrovčani najčešće idu zrakoplovom u Zagreb, a mi iz Splita idemo autima. Još vodim i Odbor za turizam, pa i zbog toga imam obveze”, rekao je Grčić za 24 sata.
Vijesti.hr

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views