Stručnjak otkrio uzrok koronavirusa: ‘Moguće je zaraziti se i kad gazite po izmetu šišmiša’

Cijeli svijet govori o ubojitom koronavirusu, zatvorene su granice prema Kini, prekinuti letovi

U Hrvatskoj virusa zasad nema, sve dosadašnje sumnje pokazale su se neopravdanima. Ali kao što je zaraza stigla u sedam zemalja Europske unije, tako će stići i u Hrvatsku, samo je pitanje kada.

Cijeli svijet govori o ubojitom koronavirusu, zatvorene su granice prema Kini, prekinuti letovi, a šest dana nakon proglašenja globalne zdravstvene krize, intenzivnije mjere odlučila je provesti i Hrvatska.

Pogledajte više u Videoprilogu:

“Sve skupa bilo je šest testova i svi su bili negativni. Sam postupak nije puno drukčiji prema drugim bolestima. Dobijete uzorak specifičan za dan bolesti u kojem se pacijent nalazi pa u tom trenutku obrađujemo uzorak u sigurnom ambijentu kako bi se zaštitili pri radu s infektivnim uzorcima. Nije to ništa posebno, ponajprije je riječ o uređaju koji potiskuje virus koji bi se mogao generirati u posebnom smjeru pa se on filtrira van. Mi nismo u izravnom kontaktu s virusom. Naravno, tu su i pravila da se ne dirate po licu ili očima nakon rada s uzorkom, nosimo posebnu odjeću i rukavice”, kazao je biolog Kurolt pa otkrio koliko je zapravo opasan ovaj virus čija je smrtnost dva posto:

“Postotak je jedan broj, a drugi broj je broj oboljelih. Kod gripe je ogroman oboljelih, koji se broje po cijelom svijetu u više milijuna pa je i manje od jedan posto smrtnosti poveći broj. U ovom slučaju imate veći postotak smrtnosti, ali broj oboljelih je nizak. Često se događa da virus gubi na virulenciji i patogenosti kad se prenosi s čovjeka na čovjeka.”

– Doktor Ivan Đikić rekao je također da očekuje slabljenje virusa kad se počne prenositi s čovjeka na čovjeka. Ujedno, pokazalo se i da su dosad umrle samo osobe iz Wuhana, koji je žarište. Zato se postavlja pitanje je li virus baš toliko opasan kako se prikazalo u prvi mah?

“Ne bih išao tako daleko… Mislim da se sad pazi i brzo testira kad se pojavi sumnja na virus. Tako da se jako puno blagih slučajeva otkriva u inozemstvu. Možda ih se ne bi otkrilo bez tako ranog testiranja i možda je baš to razlog zašto će smrtnost nastaviti opadati. Kao u slučaju obične gripe”, tvrdi Kurolt.

– Znanstveni časopis Nature objavio je da su šišmiši vjerojatni uzročnici.

“Moguće, ali to ne znači nužno da su ljudi jeli šišmiše. Dovoljno je udahnuti virus i zaraziti se. A sama zaraza može nastati u svakom trenutku kad se nešto kuha, baca, kad se gazi po izmetu šišmiša. Tad se diže aerosol i prašina pa je moguća zaraza. Znači, ne morate jesti životinju”, objasnio je biolog.

– I kad je SARS harao, prenosile su ga životinje. Konkretno, cibetka.

“Ono što je bitno da bilo koji virus zarazi čovjeka jesu njihovi receptori. Moraju naći ulaz u stanicu, a kod ovog virusa pokazalo se da koristi protein koji se nalazi kod svinja, cibetke i nekih vrsta šišmiša. To je neka poveznica i sad se priča da cibetka djeluje kao “međudomaćin” koji omogućava zarazu većih bića, kao što su ljudi”, naglasio je dr. Kurolt pa komentirao kad će stići cjepivo:

“Prerano je nagađati o tome. Priča se o mogućnostima kako iskoristiti ideje i alate koji su se koristili za SARS epidemiju. Vidjet ćemo kad dođe ljeto i više temperature. Jer inače se zimi virusi lakše šire.”

– Svejedno, panika vlada od prvog dana, no čini se podosta pretjerana?

“Definitivno mislim da je panika prevelika i raširila se znatno. To je histerija koja se nađe, ali nema razloga za nju”, zaključio je dr. Christian Kurolt.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari