INFLACIJA NAS JEDE, DOSLOVNO

Video | Sve poskupljuje redom – meso, riba, ulja… Ali nešto je i pojeftinilo – nećete vjerovati što!

I tek smo na početku rasta cijena. Dobro je da je gorivo ovaj tjedan jeftinije, možda će još više pojeftiniti, a dobro je da je čokolada poskupjela samo četiri posto

Danas ćemo za 200 kuna uliti više goriva nego jučer jer smo konačno dočekali onaj utorak u kojem cijene padaju.

Više u VIDEOPRILOGU:

Marko iz Splita nam kaže: “Kad mi se potroši, ja punim opet. Meni je to isto, ide ovliko il onoliko. Razumiš me? Kad ne b’ moga’, ne b’ vozija. Ima autobus, ima pješke, ima sve.”, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Cijena dizela tako je pala na 12,02 kn/l. Litra eurosuper 95 stoji 11,84 kn/l. Eurosupera 100 pala je na 13,12 kn/l.

Razgovarali smo i s Krešimirom, njemu nije svejedno: “A visoka je još po meni dosta. Maksimalna bi cijena trebala biti 10 kn/l”.

Vlada je uredbom distributere do kraja godine oslobodila obveze miješanja biogoriva u dizel i benzin. To, plus manje cijene na mediteranskom tržištu, i od cijene rezervoara ostane za – kino. Najvažnije je ipak da je opskrba neprekinuta. Kako goriva, tako i hrane.

Ministar financija Zdravko Marić kaže: “Unatoč svim ovim izazovnim vremenima i puno ovih upitnika koje imamo iznad glave, nema potrebe za nikakvim ishitrenim aktivnostima što se tiče hrane.”

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a također navodi: “Bit će svega što nam je potrebno. Ali po kojim cijenama ćemo to plaćati? To je sad upitno.”

Po nikad većim, čini se.

Usporedimo li cijene u veljači s cijenama prije godinu dana – dobar ručak bit će skuplji u prosjeku 13,9 posto. Jer poskupjele su sve kategorije hrane. Meso još najmanje – 5,5% s obzirom na lanjske cijene. Ali ulje je poskupjelo 12%, maslac 23,2% margarin 20,9%, mlijeko sir i jaja 11,6%.

Dobro da smo ono na početku pandemije u karanteni svi učili kući mijesiti kruh od kvinoje, pirova brašna, suncokretovih sjemenki, jer u trgovinama je poskupio za 16,5%. Naravno, jer su cijene brašna i žitarica 14 posto veće. Cijena tjestenine pak raste gotovo 20 posto. Skuplje je voće, cvijeće…

Ali i riba.

Gordan iz Splita kaže: “A, evo ga 40 kuna, možete misliti. Cijene idu gore, porasle su, ali razumim ja sve to… zbog poskupljenja svega i goriva i svega.”

Upravo zato. S korigiranom cijenom plavog dizela koja je nešto manja od 9 kuna, ribarima je neodrživo poslovati.

Ivanka, prodavačica govori nam: “A moramo se boriti, šta ćemo? Privlačimo mušterije na sve moguće načine.”

Još je ovo poskupljenje od 9,5 posto s obzirom na isti mjesec lani malo – koliko će tek cijene narasti.

Zdeavko iz Solina kaže: “Otiše su u nebo malo. Srdela mala, nikao da se nadeblja, izile sve valjda tune. Ovi mali škampi to je još primjereno cijenom, ali ovi škampi 200 kuna – to je za one debljeg džepa. A budimo iskreni to za penzionere nije dostižno. Ja bi volija da mogu to dobavit’. U odnosu na prošlu godin cijena je sigurno otišla 30 posto gore”

Život je poskupio.

Najmanji porast cijena imaju, primjerice, testovi za trudnoću i kontracepcijska sredstva. Popravci namještaja samo su šest posto skuplji nego lani, cijene bicikala rastu još manje, a primjerice odlazak u terme košta isto kao i lani.

A s druge strane, od prošle godine zamjetno su pale cijene pogrebnih usluga. Za devet posto je jeftinije umrijeti. Najveći pad cijena imaju – slušna pomagala – 28 %.

Ne želim biti kao Maria Antoaneta, ali zanimljivost za kraj – odjeća je minimalno poskupjela, cipele još manje, a čokolada samo  četiri posto, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari