POMOĆ IZBJEGLICAMA

Tri afganistanske obitelji sletjele u Hrvatsku: ”Doslovno smo spasili 19 života”

Foto: RTL

Dok je u Kabulu ratno stanje nakon dolaska talibana, u Zračnu luku Franjo Tuđman sinoć je sletjelo 19 Afganistanaca koji su prošli su sigurnosnu provjeru. Rok za izvlačenje preostalih Afganistanaca istječe za samo dva dana.

U Hrvatsku su sinoć stigle tri obitelji, među kojima je devetero djece i jedna beba, te jedan samac, a spašeni su jer su pomagali delegaciji Europske unije u Kabulu.

“Mislim da možemo svi biti zadovoljni s time da smo uspjeli doslovno vjerujem spasiti život za ovih 19 osoba i da ćemo ih kao društvo primiti i pokazati otvorenost. Proces integracije nije lak”, rekao je za RTL Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za pomoć izbjeglicama.

Slijedi integracija u društvo

Evakuirani Afganistaci smješteni su u prihvatilištu te se za njih brinu MUP, Crveni križ, i humanitarne udruge. Nakon desetodnevne izolacije zbog koronavirusa, u Hrvatskoj namjeravaju zatražiti azil.

“Dvije godine dobivaju subvencioniran smještaj, gdje osoba koja je također dobila zaštitu sudjeluje u toj subvenciji, ovisno o tome zarađuje li, ima li neka primanja, i nakon toga bi trebali ići koraci učenja hrvatskog jezika, traženja posla”, kaže Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

U prilagodbi novoj sredini, učenju jezika i kulture najbolja djeca koja se uglavnom prva integriraju u društvo.Kako javlja RTL upravo djeca bez pratnje najviše traže međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

Od prvog velikog vala migrantske krize 2015. do danas je u Hrvatskoj ostalo 744 ljudi koji su dobili azil. U tih šest godina čak 793 dječaka i 45 djevojčica stiglo je u Hrvatsku bez pratnje. Ove godine je najviše tražitelja azila iz Afganistana, njih 932, podjednako muškaraca i žena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari