Ministrica Divjak o povišicama u obrazovnom sektoru: “Doći ćemo do kvalitetnih rješenja”

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Istaknula je i kako su koeficijenti složenosti poslova u obrazovnom sektoru u odnosu na druge u javnim službama – najniži

Nakon što smo jučer objavili da bi učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu odgoja i obrazovanja do kraja godine trebali dobiti status službene osobe, razgovarali smo s predstavnicima odgojitelja, ali i profesorom koji je prijetnje doživio od učenika, ali i od njihovih roditelja.

Izmjenama kaznenog zakona napadi na njih tretirali bi se po službenoj dužnosti pa očekuju da bi to smanjilo nasilje i podiglo sigurnost u školama, dječjim vrtićima i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama.

“Ja mislim da su to trebali odavno dobiti, odavno i da već dugo trebamo stanovitu zaštitu da možemo zapravo svoj posao obavljati bez pritisaka jer smo izloženi takvim pritiscima da je posao jako težak, ne samo meni nego da puno kolega smatra da je to moralo biti puno prije”, kazao je profesor fizike Igor Šarić.

Konstantni napadi roditelja na odgojitelje

“To su obično verbalni napadi često pred djecom gdje su odgajatelji u teškoj situaciji. Morate biti maksimalno profesionalni, zaštititi prava i interes djeteta, a s druge strane osobno ste izloženi stresnoj i mučnoj situaciji. Takvih situacija ima i gotovo da u Hrvatskoj ne postoji predškolska ustanova koja se nije susrela s takvim oblikom napada od strane roditelja prema odgojiteljima”, istaknula je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić.

No, čini se da za školstvo stižu i još neke promjene. Više o njima kazala je ministrica Blaženka Divjak gostujući u RTL-u Danas.

S nasiljem na radnom mjestu bore se i odgajatelji, i učitelji, i profesori. Što će status službene osobe značiti za njih objasnila je ministrica Divjak.

“Moramo biti svjesni toga da škola mora biti zaštićena, mora biti sigurno mjesto, i za učenike, i za njihove učitelje, nastavnike i profesore. Status službene osobe za učitelje sigurno će tome pridonijeti”, kazala je Divjak.

Kako će to konkretno izgledati u praksi?

Ministrica je istaknula kako moramo znati da je u cijeloj ovoj priči najvažnija poruka.

“Znači poruka kaže – učitelj je taj koji je zaštićen, učenik je taj koji je zaštićen, a svaki napad na učitelja, svaki napad na bilo koju službenu osobu onda se sankcionira sukladno zakonu koji onda tu osobu proglašava službenom osobom. Ali, kao što sam već u više navrata naglašavala, nama je jako važno da ta poruka ide, ali da to nije jedina poruka i jedina mjera”, kazala je.

Dodala je kako su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pred donošenjem akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama u jednoj mjeri istaknuli upravo proglašavanje učitelja/nastavnika službenim osobama.

“Ali ima cijeli skup mjera koje su važne, a taj smo akcijski plan napravili zajedno s puno dionika, počevši od Ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa pa preko UNICEF-a pa i građanske inicijative ‘Spasi me’, pravobraniteljice. Znači svi oni koji mogu tome pridonijeti su sudjelovali. No, najvažnija od svega je zapravo prevencija, da jasno kroz obrazovne, edukativne programe osnažimo učitelje, ali jednako tako i učenicima i njihovim roditeljima i građanima pošaljemo poruku koliko je važno zaštititi učitelje. Oni rade najodgovorniji posao u ovome društvu”, istaknula je Divjak.

No, na pitanje o povišicama ministrica nije imala siguran odgovor. Istaknula je da je uz suradnju i potporu Sindikata i HNS-a tražila da se koeficijenti složenosti poslova za učitelje i nastavnike povise.

“Sigurna sam da ćemo doći do kvalitetnih rješenja”

“S obzirom na to da su njihovi koeficijenti složenosti poslova u odnosu na druge u javnim službama preniski, najniži. Ali, jednako tako, sada se ulaskom reforme u sve škole bitno povećavaju zahtjevi, ne samo vezani uz edukaciju već i uza sami rad, pripremu i provođenje reforme. U tom smislu sigurno je opravdano povećanje koeficijenata. Međutim, o tome ćemo razgovarati u paketu. Ja sam sigurna da ćemo doći do kvalitetnih rješenja. Prije svega, sigurna sam da ćemo kao Vlada konstruktivno odgovoriti na te zahtjeve većinskih sindikata i da su ti zahtjevi opravdani jer učitelji su ti koji će tu reformu iznijeti na svojim leđima i to treba prepoznati”, poručila je Divjak.

Uskoro slijedi početak školske godine i samim time početak Škole za život. Time nisu svi zadovoljni, a Divjak je kazala kako je jedan manjinski Sindikat tražio odgodu.

“Ja razumijem i učitelje koji se osjećaju donekle nesigurno, iako smo mi godinu dana imali i edukacije i pripreme i donijeli nove kurikulume i nove udžbenike. Međutim treba razumjeti, to su ljudi koji zapravo u svom radnom vijeku nisu doživjeli reformu i suočiti se s takvim zahtjevima nije jednostavno. Međutim, ministarstvo, agencije i svi mentori, njih 200-tinjak, ovdje smo zbog njih jer smo svjesni da nema brzih rezultata, ali kroz cijelu godinu ćemo pružati podršku učiteljima, ravnateljima i školama preko savjetničkih poslova i edukacija. Ja sam sigurna da ćemo tako ostvariti uspjeh”, kazala je Divjak na kraju gostovanja u RTL-u Danas.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: