NOVI REŽIM NA GRANICAMA

VIDEO U Hrvatskoj 22 novooboljelih, obvezno nošenje maski u javnom prijevozu

Foto: Pixsell/Riportal-Mateo Levak

Od večeras u ponoć na snagu stupa obveza nošenja maski u javnom prijevozu za putnike i vozače

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj 22 novooboljelih, ukupno 2388 zaraženih koronavirusom.

”Dosad je 73.738 osoba je testirano. Na bolničkom liječenju je 18 osoba, a nitko nije na respiratoru. 107 je preminulih. Iz bolnice su otpuštena tr pacijenta. Aktivno je bolesno 139  osoba”, rekla je Maja Grba Bujević.

“Aktivno pratimo stanje, ne samo u Hrvatskj nego i susjedstvu i Europe kako bi donosili najbolje moguće mjere u cilju zaštite zdravlja građana. Danas će biti donesena odluka o privremenoj zabrani prelaska preko granice, na način da se utvrđuje poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Srbije, Kosova i Makedonije.Te osobe će morati u izolaciju na 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku. Obveza samoizolacije se ne odnosi na putnike koji tranzitiraju kroz navedene zemlje. Druga odluka se odnosi na način organizacije javnog prometa po kojoj vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima i putnici će morati koristiti maske za lice te se pridržavati općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a”, rekao je ministar Davor Božinović.

Putnik koji nema masku neće moći ući u vozilo odnosno vozač neće smjeti krenuti voziti ukoliko svi nemaju maske. Odluka stupa na snagu od ponoći.

”Mi i dalje ćemo pratiti što se događa. U ovoj fazi ćemo biti spremni brže donositi odluke, mi ih možemo i mijenjati ako se pokaže potreba.”

Maturanti iz BiH

Na pitanje što je s maturantima iz BiH koji žele upisti studij u Hrvatskoj, Božinović je rekao da u ovom trenutku nema odgovor.

“Mi ćemo dati preporuke za to, znate i sami da je bilo prijepora oko toga da će se osobe u samoizolaciji kretati među nama zdravima. Njima je propisana mjera saoizolacije što ne znači da su bolesni. Postoji mogućnost da pišu maturu u smještaju u kojem se nalaze”, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Odgoda izbora

Laburisti i Demokrati tražili su danas odgodu izbora.

“Postigli smo jedan od najboljih rezultata nošenja s krizom. Što se tiče trenutačne situacije, mi upravo da ne bi došli da se borimo s eksponencijalnim rastom broja oboljelih, donosimo mjere kao u prvoj fazi. Primijetili smo da nam raste broj oboljelih ponajviše zbog dolaska iz zemalja koje smo sada stavili u poseban režim. Sve dok radimo ovaj posao, na prvom mjestu će biti zdravlje ljudi, a ovi to neće nikad razumjeti”, rekao je Božinović.

Na upit što je s radnicima iz BiH, Božinović je rekao da je to regulirano odlukom od ranije.

“Ljude u tranzitu će kontrolirati granična policija, to nije nikakav problem za utvrditi”, rekao je Božinović.

Je li virus mutirao?

Ministar Beroš citirao je jutros studiju koja indirektno kaže da je virus mutirao.

“O tome se rade analize, nema još dovoljno studija koje bi to potkrijepile. Situacija nije kakava je bila u veljači i početkom ožujka. Novooboljeli sada imaju vrlo blage ili nikakve simptome, nemamo nikog na respiratoru ni teže oboljelih. Dosta njih ima samo nalaz pozitivni. Nije samo stvar koliko će virus imati sposobnost da prodre u naš organizam, nego je bitna i količina tog virusa koja se može prenijeti na drugog čovjeka i isto tako njegova sposobnost da prodre kroz stanice. Zasad se čini da on nije tako snažan. Kad ste razmaknuti na otvorenom prostoru teže je nekom prenijeti virus nego tijekom ziskih mjeseci kad ste u zatvorenom prostoru. Zasad se čini da je situacija povoljnija, no to je na razini percepcije. U svim zemljama se povećava broj inficiranih, ali nema informacija da je ozbiljnija situacija. Očekivali smo da ćemo preko ljeta moći imati određeno popuštanje, s tim da odgovorno ponašanje ostaje”, kazala je Markotić.

Stanje u Zadru

“U Zadru su kolege napravili odličan posao, provedeno je nekoliko stotina testiranja, imamo 7 pozitivnih osoba. Zadar je epidemiološki stavljen pod kontrolu onaj tren kad se zaraza dogodila”, rekla je Bubaš.

Na pitanje je li došlo do lokalne transmisije u Zagrebu, rečeno je da se Hrvatska već neko vrijeme nalazi na popisu zemalja u kojima postoji lokalna transmisija.

“To je posve normalna stvar”, rečeno je.

Nema novih mjera za vjenčanja

”Do sada nismo imali niti jedan pozitivan slučaj vezan za vjenčanja, za sve mladenke koje sada slušaju, neće biti nikakvih promjena. Izgleda da se svi pridržavaju mjera i za to treba pohvaliti organizatore”, kazala je Marija Bubaš.

“Ne moraju to biti medicinske maske, može biti i platnena. Odgovornost je na svakome od nas, ako znamo da je gužva u određene sate, moramo krenuti 15 minuta ranije. I ja sam korisnik javnog prijevoza. Ljudi se nekad na silu guraju. Maske za lice su postale neizbježne”, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari