NAJSTROŽI LOCKDOWN

U Njemačkoj nove rigorozne mjere: Uveden policijski sat, u trgovine samo s negativnim testom…

Njemačka je pod potpunim lockdownom. Bez negativnog testa i prethodne najave ne može se ni u trgovinu

Od ponoći su u većini Njemačke na snagu stupile najstrože mjere do sada. Kancelarka Merkel podigla je sigurnosnu kočnicu – a to znači da bez negativnog testa građani ne mogu nigdje. Doslovno – ni do trgovine. A nova pravila prema kojima će Nijemcima biti zabranjen izlazak iz zemlje, pa tako i dolazak u Hrvatsku na odmor, mogla bi trajati sve do ljeta, donose RTL-ove Vijesti.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Negativnim testom i uz prethodnu najavu u trgovinu – tako će većina Nijemaca kupovati sve što nisu hrana ili lijekovi, a tako će biti sve do kraja lipnja, objašnjava nam Anto Zeko koji živi u Berlinu: “Ako hoćeš kupiti novu majicu u dućanu ne možeš bez testa, treba ti negativan test, znači negativni test ti skoro u svakom pogledu društva treba”

Policijski sat traje od 22 do 5 ujutro, kretanje je zabranjeno osim ako je se radi o hitnom slučaju ili rekreativnom trčanju, a osim ako se radi o poslovnom putovanju – iz zemlje se ne smije.

“Ako ideš frizeru tu ti treba negativan test, da bi dobio termin, inače ne smije te frizer primiti, ako ideš vani maksimum dvije kuće po pet osoba se smiju vani nać, unutra u kući smiješ maksimalno jednu osobu primiti”, rekao je Zeko.

Sve to nalaže zakon o kojemu se dugo raspravljalo, a usvojen je u četvrtak, nakon što se pokrajinske vlasti nisu mogle dogovoriti oko jedinstvene primjene mjera, pa će sada to regulirati središnja vlast.

“Više puta smo vagali – Jesu li potrebna ova ograničenja kontakta? Je li noćni policijski sat primjeren za borbu protiv pandemije? Jesu li mjere – uključujući posljedice za našu djecu u školama i vrtićima – proporcionalne ili postoje blaži načini za smanjenje broja zaraza u trećem valu? Koliko god mi željeli manje opterećujuće načine za samnjenje pandemije – nema ih”, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Mjere automatski stupaju na snagu u gradovima i okruzima u kojima je sedmodnevna incidencija tri dana zaredom iznad 100, a danas je tako u 345 okruga od ukupno 412. Nijemci nisu zadovoljni.

Kulturni, sportski i ugostiteljski objekti zatvoreni su još od studenog, zbog čega ugostitelji i danas ovako prosvjeduju.

Popne li se sedmodnevna incidencija tri dana za redom na 165 – sve škole prelaze na online nastavu, a u pripremi je i zakon koji bi dijelio cijepljene od necijepljenih građana. Usvoje li ga – oni koji se cijepe – moći će zaboraviti na mjere, donose RTL-ove Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari