NIGDJE BEZ POTVRDE

Video | U ovim europskim zemljama od danas se živi po novim pravilima!

Screenshot RTL

Evo što na nova korona pravila kažu Talijani, a što Francuzi

U Italiji se od danas živi prema novim pravilima. COVID potvrde ulaznica su za restorane, muzeje, kazališta, teretane – baš sve što je u zatvorenom prostoru. Uz to, već se znaju i jasni planovi za jesen.

Francuska od ponedjeljka ide i korak dalje s većom primjenom zdravstvenih propusnica, a što na nova korona pravila kažu Talijani, a što Francuzi? Odogovre je potražio RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

Gužve ispred rimskog Koloseuma. Od jutros tko nema COVID potvrdu – nema razgledanja.

‘Mislim da je to zapravo dobra ideja jer se ljudi koji su cijepljeni osjećaju malo sigurnije”, rekao je Todd Tyler iz SAD-a.

Ista pravila i za ulazak u muzeje u Vatikanu. Tzv. zelena propusnica omogućuje pristup onima koji su primili barem jednu dozu cjepiva, preboljeli su koronu ili imaju negativan test.

”Bilo je tako brzo. Kada sam vidjela QR kod, pomislila sam kako ćemo ovdje ostati zauvijek”, kazala je Ivana Wolska iz Poljske.

Ovakva praksa Francuzima nije strana. U primjeni je od 21. srpnja.

”Po meni je ovo normalno. U Francuskoj smo se već naviknuli na zelene propusnice. Čini se dosta razumno”, smatra Emanuelle Lafont.

U Rimu se uz potvrdu od sada jede pizza u restoranu i pije kava u kafiću.

”To je još jedna dužnost, to je dodatno opterećenje, ali vrijedi ako nas to izvuče iz ove situacije”, rekao je vlasnik kafića u Rimu Fabrizio De Falco.

No, dio francuskih ugostitelja negoduje otkako je Vrhovni sud potvrdio zakon prema kojem su potrebne potvrde upravo za kafiće i restorane. Takav scenarij na snazi je od ponedjeljka.

”Jasno je da ne želimo tražiti identitet. Kontrola zdravstvene propusnice posao je države, a ne naš. Sada ćemo zaista izgubiti neke goste”, rekao je Clement Boucher, vlasnik kafića u Parizu.

”Nisam pojedinac koji će kontrolirati druge pojedince. To nije moja uloga”, smatra vlasnica kafića u Parizu Christelle Meyer.

Francuzi će tako i u trgovački centar uz potvrdu, ali i prije sjedanja u vlak. Za ulazak u vlakove, trajekte i zrakoplove u Italiji će postati obvezno od rujna.
Tada će biti potrebna propusnica i u školama.

”Učinit ćemo sve da ponovno otvorimo škole u potpunoj sigurnosti u rujnu i osobno, ovim novim zakonom naređujemo obveznu propusnicu kao uvjet za ulazak u škole za sve zaposlenike”, izjavio je Roberto Speranza, ministar zdravstva.

Talijani neće uvesti obvezno cijepljenje za učenike i prosvjetare, a francuski zdravstveni radnici će se morati cijepiti do 15. rujna. Sve to dok se planira i treća doza koju je najavio predsjednik Macron, donose RTL Vijesti.

Donna Diana Prćić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari