Većina voća i povrća koje kupujemo tretirano je pesticidima: Kako se boriti protiv toga?

Foto: Miranda Cikotić Pixsell

Jabuke, jagode, kruške, rajčice, kupus i mrkva u samom su vrhu prema količini korištenih pesticida

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Većina voća i povrća koje kupujemo tretirano je pesticidima, no teško je prepoznati kada se u njima uistinu nalaze otrovne kemikalije.

Maksimalne razine ostataka pesticida propisane su uredbom Europske unije, a analiza hrane u Hrvatskoj provodi se svake godine. Ipak, neke namirnice tretirane su pesticidima više od drugih. No, jesu li opasne i kako ih trebamo konzumirati upitali smo kako građane, tako i stručnjake.

„Dobro operem i izribam, stavim sol pa operem toplom vodom“, rekla je Marija iz Zagreba. Ona nije jedina. Martina je rekla kako sve prvo opere spužvom i blagim deterdžentom.

Ana pak je našla drugačije rješenje: „Ovo me brine pa nastojim kupovati kod kumice gdje idem stalno i od njih kupujem pa im vjerujem da nema pesticida“.

Jabuke, jagode, kruške, rajčice, kupus i mrkva u samom su vrhu prema količini korištenih pesticida. Prema prošlogodišnjim analizama kod tih namirnica utvrđeno je prekoračenje maksimalno dopuštene razine ostataka pesticida.

„Za svaki pesticid na svakoj namirnici propisana je maksimalna dozvoljena količina pesticida i ona se ne bi smjela prekoračiti, ako se prekorači treba biti uklonjena s tržišta“, kazao nam je Aleksandar Mešić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Da bismo jeli zdravo, važno je biti oprezan i prije konzumacije voće i povrće oprati, no to nekad nije dovoljno.

„Bolje bilo kakvo pranje nego nikakvo, ali u slanoj vodi ima puno veći učinak nego u običnoj. Treba guliti svo voće i povrće koje se može guliti, jabuke, krumpir, mrkva obavezno“, smatra nutricionistica Petra Viličnik.

Pravila u proizvodnji su jasna i ako ih se proizvođači voća i povrća pridržavaju, potrošači bi trebali biti sigurni.

„Razdoblje od posljednje primjene pesticida i berbe ili žetve mora biti toliko da se ti pesticidi razgrade do te razine da nemaju nikakav rizik za naše zdravlje“, rekao je Mešić.

Prema analizama provedenim prošle godine, samo 1 posto proizvoda koji se nalaze na hrvatskom tržištu bilo je zdravstveno neispravno. Ipak, najvažnije je prije konzumacije namirnice dobro oprati.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari