OD IDUĆE GODINE: Poskupljuje struja – računi rastu za prosječno pedesetak kuna po kućanstvu

Ilustracija

Znatno veće račune imat će primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati

S prvim danom iduće godine za tri i pol puta će poskupjeti naknada za obnovljive izvore energije, koju građani plaćaju na svojim računima za struju bez obzira na to od kojeg je opskrbljivača kupuju.

To je naknada kojom se niz godina puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomae, sunca ili vode, a koja unatrag tri godine, s PDV-om iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji će vjerojatno biti usvojen na Vladi do 1. listopada, navodi da se taj iznos treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Kako javlja Novi list, znatno veće račune imat će primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati. Oni će samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati preko 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. Prosječno će na razini države računi za struju biti viši za pedesetak kuna po kućanstvu.

Novi list navodi da postoji velika mogućnost da se na građane prebaci i trošak vaučera za socijalno najjugroženije, pa će taj trošak prosječno narasti na ukupno 47,5 kuna mjesečno po kućanstvu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari