VLADA IPAK NEĆE UVESTI VINJETE: Butković i dalje zagovornik, prometni stručnjaci žale za jeftinijom vožnjom i manjim gužvama

Prometni stručnjaci Vladi poručuju da bi upravo vinjete građanima donijele jeftiniju vožnju i manje gužve, a HAC-u priliku da konačno drastično smanji broj djelatnika

Vinjete, koje je ministar prometa Butković najavljivao kao jedno od izvjesnijih rješenja, ipak otpadaju. Zanimljivo Butković i dalje tvrdi da je njihov zagovornik. No Vlada se očito boji da se ne smanji zarada HAC-a, jer toj kompaniji uskoro na naplatu stiže čak 9 milijardi kuna duga.

“Tako da ćemo u ovoj godini ići na automatizaciju sustava naplate i uvođenjem gps sustava naplate koji će za nekoliko godina biti provediv u Hrvatskoj… Jedno je što ja mislim i što bi ja rado drugo je kad vam 9 milijardi stiže na naplatu”, poručuje minsitar Oleg Butković.

No nejasno je kako će uz najavljenu automatizaciju broj radnika ostati isti. Jer Butković kaže da otpuštanja neće biti ali da će se restrukturiranje provesti. Stručnjaci pak smatraju da se broj ljudi mora radikalno smanjiti te da su vinjete odlično rješenje.

“Vinjete za početak nisu loše rješenje. Istina neki koji se češće voze oni su u prednosti za razliku od nekoga tko se manje vozi. Moli vas lijepo treba bit jeftinija cestarina. Za Split je 174 kune!”, poručuje prometni stručnjak Stanko Smodlaka.

S druge strane slovenski DARS uz vinjete na dvostruko manje kilometara ostvaruje dvostruko veće prihode u primjeru 2014. godini.
Uz vinjete se u Austriji recimo za 7 eura i 80 centi može voziti 10 dana u Sloveniji za 15 eura 7 dana a u Švicarskoj za 40 franaka cijelu godinu.
Sada u studenom rijetko ima gužvi ovdje na nplatnim kućicama ali u špici turističke sezone gužve znaju biti ogromne. Argument mnogih vozača tada je da bi upravo vinjete smanjile gužve i pojačale protočnost prometa

Butković kao argument za odustajanja od vinjeta nudi upozorenje Svjetske banke koja je upozorila Hrvatsku da mora paziti na prihode HAC-a.
Boris Mišević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari