Zašto medicinske sestre odlaze u Njemačku? ‘Plaće ne kasne, duplo manje pacijenata, ne iskorištavaju radnike’

Ivan Lovrić iz Allensbacha, koji je po struci medicinski tehničar, objasnio je kako to izgleda izvan Hrvatske

Medicinske sestre često rade bez potrebnog odmora, a iako su odgovorne za ljudske živote, u prosjeku su plaćene samo pet tisuća kuna. Zbog niskih plaća, kažu, nema dovoljno sestara. Prošlih godina postojale su zabrane za zapošljavanje medicinskih sestara. Sada je problem što ih se na natječaje ne javlja dovoljno.

Upravo na tu temu osvrnuo se i Ivan Lovrić iz Allensbacha, koji je po struci medicinski tehničar, a do 2014. godine radio je u struci. Nakon što smo podijelili njegov YouTube video u kojem je detaljno izračunao troškove života u Njemačkoj, izbacio je novu snimku u kojoj je objasnio zašto medicinske sestre s područja Balkana odlaze izvan države u potrazi za boljim životom.

“Koji su glavni razlozi odlaska medicinskih sestra – razlozi su jednostavni. Hrvatske medicinske sestre su jako dobro izučeno medicinsko osoblje, no one su pod konstantnim stresom, vrlo često rade van svojih kompetencija, ne zato što to žele nego zato što to moraju. Isto tako, ekstremno su potplaćene i rade u gotovo nemogućim uvjetima. Jako je malo bolnica u Hrvatskoj koje zadovoljavaju nekakve osnovne uvjete za rad, vrlo često rade prekovremene sate i jednostavno za to nisu dovoljno plaćene”, kazao je Ivan na početku svog novog videa.

Problematika nastaje već u školstvu medicinskog osoblja

Nadalje, Ivan smatra kako sama problematika nastaje već u školstvu medicinskog osoblja. Medicinske sestre u Hrvatskoj u školu idu 5 godina, a nakon toga polažu državni ispit da bi mogle uopće raditi. Nakon toga moraju plaćati razne komore i sindikate kako bi uopće mogle zadržati svoju licencu.

U Njemačkoj – totalna suprotnost.

“Tamo medicinske sestre idu 3 godine u školu za što su i plaćene. Svaka godina im je plaćena, svaki mjesec im je plaćen – prvu godinu 1000 eura, drugu godinu 1100 eura, a treću godinu 1200 eura. To je velika razlika”, kazao je.

Zatim je objasnio i da mlade osobe koje završe medicinsku školu u Hrvatkoj nemaju novaca za samostalan život. S druge strane, u Njemačkoj završite školu i imate ušteđeno nekoliko tisuća eura. Tek onda, nakon škole bacate se na traženje posla.

I što nađete?

“Ne nađete onaj posao kojeg želite raditi, nego odete raditi onaj posao kojeg morate raditi. Sretni ste ako dobijete radno mjesto i ako imate sigurnu plaću. No, ni ta plaća nije uvijek sigurna. Ja sam radio u Hitnoj, nama se znalo dogoditi da nam je plaća kasnila 20 dana. 20 dana u jednoj državnoj firmi – to je sramota”, kazao je Ivan.

Sami stres kojem su izložene naše medicinske sestre nije normalan, kazao je. Toliko puno pacijenata, toliko niska plaća.

“Zašto niska plaća? Kad bi netko rekao da medicinska sestra u Hrvatskoj ima plaću između 5.000 i 7.000/8.000 kuna, reklo bi se kako je dobra plaća. Ali za taj posao to je jednostavno premalo”, dodao je.

Medicinske sestre u Hrvatskoj obrade duplo više pacijenata

U Njemačkoj za manje radnih sati i za manje radnog vremena i za manje truda, zaradite više novaca, a jednostavno vam je lakše, nema toliko stresa. Sama činjenica da jedna medicinska sestra u Hrvatskoj obrađuje duplo više pacijenata nego jedna medicinska sestra u Njemačkoj, govori svoje, smatra Ivan.

Dodao je kako ni u Njemačkoj nije sve savršeno te da postoje razna radna mjesta koja iskorištavaju radnike, pogotovo Balkance. Ali isto tako ima jako puno mogućnosti da nađete dobrog poslodavca.

“Samo u okrugu od 30 kilometara imate 5 bolnica. To govori svoje”, kazao je. Sukladno tome, vi možete naći radno mjesto koje vama odgovara i tako ćete raditi posao koji vam se sviđa. Nećete morati raditi i posao čistačice, administratora, medicinske sestre…

Koji su to ustvari razlozi zašto odlazi naše medicinsko osoblje?

Vani je manje stresa, manje pacijenata po medicinskoj sestri, kompetencije su određene, točno se zna tko što radi, plaće su redovite i radni uvjeti su jednostavno bolji.

“Nemojte misliti da ja tjeram ljude iz Hrvatske – tko god je tamo sretan neka ostane. Ako ste vi sretni sa svojim prijateljima, sa svojom plaćom, naravno – ostanite u Hrvatskoj. No, ako ste vi svakog dana frustrirani, ako zamislite da ćete to raditi čitav život, a nećete bit sretni, onda spakirajte svoje kofere i nađite sreću negdje drugdje”, zavšio je svoj video Ivan Lovrić.
Erika Zimprich
Foto: Lovra/YouTube screenshot

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari