EUROPA PREDLAŽE - VAUČERE SIROMAŠNIMA

VideoZbog poskupljenja Hrvatska će povećati minimalne plaće. Ali nema roka ni cifre!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Uz privremenu odgodu plaćanja računa, Komisija predlaže i da države siromašnim kućanstvima pomognu u plaćanju računa

Hrvatska zasad nema, no zbog velikog rasta cijena energije Europska komisija ima rješenja i uputa. U masterplanu donose smjernice kojima se štite najsiromašniji i gospodarstvo, ali i poziva na udruživanje svih članica u opskrbi plinom.

Države članice Europske unije trebaju pružiti hitnu pomoć – u obliku vaučera ili djelomičnim plaćanjem računa siromašnima – apelira Komisija.

Više u video prilogu RTL-a:

”Ovo se može činiti kao težak zadatak za države članice koje se još oporavljaju od posljedica pandemije. Međutim, prihodi od sustava za trgovanje emisijama Europske unije rastu i mi pozivamo članice da iskoriste taj dodatni prihod za ublažavanje učinka skoka cijena energije gdje je to potrebno”, rekla je Kadri Simson, povjerenica Europske komisije.

Odgovor je to na veliki rast cijena energenata poput plina i električne energije – koji često najviše osjete kućanstva s manjim prihodima. Prema podacima Komisije, 31 milijun ljudi u 27 država članica – 2019. godine nije mogao dovoljno zagrijati svoje domove.

”Kako bi zaštitile ljude u najtežoj situaciji, države članice mogu poduzeti mjere kojima će osigurati da nikome ne prijeti isključivanje energenata, kao i da se plaćanje računa može privremeno odgoditi”, izjavila je Simson.

Uz privremenu odgodu plaćanja računa, Komisija predlaže i da države siromašnim kućanstvima te malim i srednjim poduzećima pomognu u plaćanju računa ili pak privremeno i ciljano smanje porez i trošarine.

Komisija tvrdi da je do naglog rasta cijena došlo zbog gospodarskog oporavka od koronakrize, što dovodi do povećane potražnje i smanjene ponude na tržištu. Ruski predsjednik rekao je da su spremni isporučiti veću količinu plina ako Europa to zatraži, odbacivši tvrdnje da su smanjili isporuku iz političkih razloga.

”Čak i tijekom najtežih vremena Hladnog rata Rusija je redovito ispunjavala svoje ugovorne obveze i opskrbljivala Europu plinom”, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Europska komisija vjeruje – cijene energenata počet će padati na proljeće donose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views