ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Većina Hrvata misli da je pomicanje sata potpuna besmislica

Predstojećeg vikenda završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko pomicanjem jednog sata unatrag

Ovoga vikenda, sa subote na nedjelju, u 3 ujutro završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko računanje pomicanjem jednog sata unatrag.

No, sve su glasnije rasprave o tome da pomicanje sata u 21. stoljeću treba ukinuti. Učinile su to Rusija i Turska. I znanstvenici se slažu da pomicanje sata nema smisla jer je uvedeno zbog uštede energije koja je minimalna.

I većina ljudi u Hrvatskoj misli da je sve potpuna besmislica, pokazalo je to istraživanje europarlamentarca Davora Škrleca: 85 posto misli da to treba ukinuti, 73 posto doživjelo je neku neugodnost kada se sat micao, polovina je ispitanika imala zdravstvene tegobe, a 37 posto ispitanih problema u prometu.

O štetama i koristi pomicanja sata će u četvrtak u Strasbourgu raspravljati zastupnici u Europarlamentu.

“Postoji građanska inicijativa u EU koja potiče da se i s te strane vrši pritisak prema Komisiji. Dakle hrvatska vlada bi trebala zajedno s još nekima lobirati u Komisiji da se dođe do zaključka da ne treba pomicati sat”, rekao je Škrlec.

“EU mora zajednički o tome odlučiti. Odluka o pomicanju sata je donesena 70-ih godina i Hrvatska je to prihvatila kroz pravno nasljeđe EU. Ali sada kao punopravna članica ima pravo da zajedno s drugima pokrene taj postupak pred Komisijom i tako bi se došlo do izmjene direktive”, zaključio je Škrlec.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari