SNAGA SU IM ENERGENTI I ORUŽJE

Video | Znate li kakvo je stanje ruske ekonomije? Imaju lošiju kupovnu moć čak i od Hrvatske!

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da je ruski BDP prošle godine vrijedio 1,6 trilijuna dolara, dok kao što vidimo američki iznosi gotovo 23

Ima najviše nuklearnih projektila i službeno je druga vojna sila svijeta, ali da ne bude zabune Rusija je gospodarski puno slabija, tu nije ni u prvih 10.

Točnije, tek je 11. Rusija ima BDP puno manji od Amerike ili Kine. Iako je zemlja niskog zadužena, rusko gospodarstvo znatno je slabije i od njemačkog, francuskog ili talijanskog. Čak i uz dvostruko više stanovnika nego što pojedinačno imaju te europske države.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da je ruski bruto domaći proizvod prošle godine vrijedio 1,6 trilijuna dolara, dok kao što vidimo američki iznosi gotovo 23.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Drugi je najveći svjetski proizvođač plina

Globalno, Rusija ne stoji bajno ni kad je riječ o kupovnoj moć, tek je 55., lošija čak i od Hrvatske koja je 43., dok prva tri mjesta drže Švicarska, Katar i SAD.

Da to malo bolje prikažemo, umjesto varljivog iznosa prosječne plaće uzeli smo medijalnu mjesečnu neto plaću u Rusiji, i ona iznosi samo 450 dolara.

Za usporedbu, u Hrvatskoj iznosi čak dvostruko više, oko 900 dolara odnosno 6000 kuna. Da podsjetimo, medijalna plaća znači da polovica svih zaposlenih u zemlji zarađuje manje od tog iznosa, a druga polovica više.

Uz oružje, ruska snaga je u proizvodnji energenata. Rusija je treći proizvođač nafte u svijetu, odmah iza Sjedinjenih država i Saudijske Arabije.

Isto tako, drugi je najveći svjetski proizvođač plina. Toliko velik da 40 posto kompletnog svog plina Europska unija uvozi upravo od Rusije. Pitanje je naravno kakva će biti ruska osveta u smislu novih cijena plina zbog nametnutih sankcija, donosi RTL Direkt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari