PROGNOZA: Ispred nas je hladni božićni tjedan, a nakon dugo vremena postoji i mogućnost bijelog Božića!

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Za ugođaj Božića brine se priroda. No, je li ove godine za razliku od proteklih desetak naklonjenija ljubiteljima bijelog Božića i stižu li nam pahulje, zna Nikola Vikić-Topić

Pahulje stižu, vjerojatnost za njih je malo porasla. Prema trenutačnim, dostupnim prognostičkim materijalima, velika je vjerojatnost da će božićni tjedan pred nama biti hladniji. I to malo hladniji od prosjeka, ali i malo hladniji od ovog tjedna.

Uz to, ono što nismo imali tijekom gotovo cijele prve polovine prosinca – bit će nestabilnije uz vlažniji zrak, a zbog toga onda raste i mogućnost za oborine. Na Jadranu će ih vrlo vjerojatno biti, i to u obliku kiše, dok je na kopnu lako moguć – snijeg.

Vjerojatnost za njega je znatno veća nego proteklih godina. Sad ćemo pogledati kolika je. Na kopnu, malo snijega očekujemo prije Božića, a moguć je i na sam Božić, pa je tako vjerojatnost da imamo snježni pokrivač na taj dan u Gorskom kotaru i Lici od 50 do čak 70%. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj od 40 do 60%, a u Slavoniji od 20 do 40%. Na Jadranu je ta vjerojatnost ove godine nikakva. Iako će biti hladno, neće biti baš toliko hladno, pa ako bude oborina, bit će to kiša. U svakom slučaju, vjerojatnost za snijeg na kopnu – postoji.

Za kraj još podatak koliko je uopće bilo bijelih Božića u Zagrebu u proteklih 20 do 30 godina prema podacima državnog hidrometeorološkog zavoda.

Posljednji je bio prije gotovo 10 godina – 2007. Tad je na božićno jutro Izmjereno lijepih 12 centimetara. Prije toga, 2001., pa ’99, ’98 i ’96. Onda ’94, jedan debeo snježni pokrIvač, čak 28 centimetara, te ’93 ponovno jedan malo skromniji, više dekorativan.

U prosjeku, snježni pokrivač u Zagrebu, na božićno jutro, imamo svake četiri godine, slično vrijedi i za Slavoniju, dok je u Lici i Gorskom kotaru on naravno češći, otprilike svake druge godine.

U svakom slučaju, nakon dugo vremena ponovno postoji mogućnost za bijeli Božić, no za pouzdanu prognozu, ipak se treba još malo strpiti.
Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari