VIDNO UZRUJANI PETROV:: Gotovo je, pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni!

Ni na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike, koji je na Pantovčaku počeo u 9 sati, nitko neće doći s potpisima potpore 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar Vlade

KLJUČNI DOGAĐAJI

12:55 Petrov: Pregovori s koalicijom Hrvatska Raste su završeni!
12:49 Završio četvrti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović
12:37 Karamarko: Predsjednica će odlučiti hoće li dati dodatni rok
12:34 Milanović: ‘Između Božića i Nove godine sve će biti gotovo’
11:52 Petrov s konzultacija kod Grabar-Kitarović odjurio bez izjave, kasnije ipak komentirao odlazak s Pantovčaka
11:44 Sastanak Mosta s koalicijom Hrvatska raste u 13 sati
11:10 Petrov uranio kod predsjednice više od sat vremena, produžio automobilom dalje

12:55
Petrov: Pregovori s koalicijom Hrvatska Raste su završeni!

“U ovom trenutku pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Uzimali su nam saborske zastupnike, od Petrine, do Prgometa, smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore, makar su nas nazivali fašistima, sve smo to zanemarili, i rekli na stranu sve osude… Ali ovo što se sada dogodilo, da SDP zove naše saborske zastupnike i da traže potporu ako se ne dogovorimo”, rekao je Petrov pred sjedištem MOST-a.

Što će biti dalje, ne zna… “To će odlučiti Nacionalno vijeće”, dodao je.

12:49
Završio četvrti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Završio je četvrti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku. Iz njenog je Ureda priopćeno kako izjavu neće davati sada već tijekom dana.

12:48
Glavaš: Do daljnjeg nećemo podržati ni HDZ ni SDP, ali spremni smo biti “jezičac na vagi”

Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je u utorak u Osijeku kako stranka do daljnjeg neće podržati ni HDZ-ovu, ni SDP-ovu koaliciju, ali je stranka spremna razgovarati o toj mogućnosti u slučaju ako bi HDSSB bio “jezičac na vagi” koji bi nekoj od koalicija osigurao većinu.

Glavaš je kazao kako je HDSSB, ako se dogodi situacija da sa svoja dva mandata, bude 75. ili 76. glas, spreman razgovarati s onim koalicijskim potencijalom koji bude došao do te brojke o mogućnosti da podrži konstituiranje Sabora i stvaranje parlamentarne većine koja će iznjedriti novu hrvatsku Vladu.

Na upit smatra li da bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala raspisati nove izbore, ako ni tijekom današnjih konzultacija, nitko ne dokaže potporu od 76 zastupnika, ili bi trebala produljiti rok za sastavljanje Vlade, Glavaš je kazao kako procjenjuje da će “predsjednica ostaviti još nekoliko dana”, i da će to biti kraj priče oko pokušaja sastavljanje Vlade.

Nakon toga, ako se ne formira parlamentarna većina, ne preostaje ništa drugo, već da predsjednica iskoristi svoje Ustavne ovlasti i raspiše nove izbore, rekao je Glavaš tijekom primanja koje je za predstavnike gospodarskog i političkog života ogranizirao osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

12:37
Karamarko: Predsjednica će odlučiti hoće li dati dodatni rok

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u utorak prije početka konzultacija hrvatske predsjednice s čelnicima parlamentarnih stranaka da će predsjednica odlučiti hoće li Mostu i koaliciji Hrvatska raste dati dodatni rok za dogvor oko sastavljanja vlade.

“To će predjednica s njima morati raspraviti. Koji su razlozi morat će argumentirati, vidjeti u kojem smjeru idu ti pregovori. To neka odluči predsjednica“, rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan bi li bilo dobro da se da još koji dan da se dogovori vlada.

Karamarko je kazao kako bi bilo idealno da su oni (Domoljubna koalicija) ti koji su napravili, reklo bi se jednu šemu. „Možda budu izbori, možda ne budu, ako budu mi smo spremni“, kazao je.

Upitan što očekuje od konzultacija rekao je da idu razgovarati s predsjednicom, vidjeti kakva je situacija i vidjeti što se s njima događa. Ustvrdio je kako je prema medijskim izvješćima očito da ni oni u ovom trenutku nemaju 76 potpisa.
12:34
Milanović: ‘Između Božića i Nove godine sve će biti gotovo’

Predsjednik SDP-a i prvi čovjek koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović izjavio je u utorak na Pantovčaku kako vjeruje da će između Božića i Nove godine biti postignut dogovor s Mostom nezavisnih lista i njegov čelnik Božo Petrov imati dovoljan broj potpisa da od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobije mandat za sastavljanje Vlade.

“Naš stav znate, pregovaramo i mislimo da će između Božića i Nove godine biti sve dogovoreno i da će Petrov imati dovljan broj potpisa da dobije mandat”, rekao je Milanović novinarima nakon četvrtoga kruga konzultacija s predsjednicom Republike.

Odbacuje nagađanja da je “nešto zapelo” i kaže kako je želja da se postigne dogovor o cjelovitom paketu jedini razlog što Petrov već danas nje došao na Pantovčak sa 76 potpisa potpore izabranih zastupnika. “Pregovaramo, idemo za cjelovitim paketom. To je jedini razlog”, rekao je.

Pretpostavlja da će predsjednica Republike prihvatiti njihov zahtjev da dobiju još nekoliko dana za pregovore i smatra kako bi ih trebali dobiti jer se sada “nazire dogovor”.

“Situacija je drukčija od zadnjih konzulatcija. Sad se nazire jedan dogovor. Jučer smo pregovarali, a i sad idemo na pregovore s Mostom i očekujemo da ćemo između Božića i Nove godine imati cjeloviti paket i onda može početi cijela procedura”, kazao je.

Milanović dodaje kako tjedan dana nije dug rok budući da se “iskorak vidi”. “Vidi se jedan iskorak, jedan kraj”, ponavlja.

 

11:52
Petrov s konzultacija kod Grabar-Kitarović odjurio bez izjave, kasnije ipak komentirao odlazak s Pantovčaka

Božo Petrov došao je u Ured predsjednice u 11.35, a iako je dosad uvijek na konzultacije išao sa suradnicima iz Mosta, danas se pojavio sam. Reporteri nam javljaju kako se kratko zadržao na sastanku s predsjednicom te odjurio s Pantovčaka bez da je dao izjavu novinarima.

Kasnije se pred prostorijama Mosta u Smičiklasovoj Petrov ipak obratio novinarima, vidno uzrujan. Na pitanje što se dogodilo na sastanku s Kolindom Grabar-Kitarović, odgovorio je “Nije se dogodilo ništa, dogodilo se prije!”

Prije toga ponavljao je samo “imam važan sastanak, bit će izjave kasnije”.

11:44
Sastanak Mosta s koalicijom Hrvatska raste u 13 sati

Most nezavisnih lista izvijestio da će se sastati s koalicijom Hrvatska raste u utorak u 13 sati u prostorijama Mosta nezavisnih lista u Smičiklasovoj ulici 19.

Bit će to nastavak jučerašnjih pregovora na kojima su se dvije strane dogovorile da im treba dodatno vrijeme za dogovor.

11:38
Prgomet neće dati bjanko potpis nikome

Da nikome nisu dali potporu za mandatara, tako ni Petrovu, kazao je predsjednik Hridi Dago Prgomet. Naveo je kako ovih dana očekuju razgovore ” i s lijevom i desnom koalicijom” nakon kojih će dati odgovor.

“Nikome nećemo dati bianco potpis već želimo razgovarati o reformama i preuzimanju odgovornosti”, dodao je. Pojasnio je kako Hrid inzistira na tri reforme – zakonu o prijenosu vlasti koji podrazumijeva depolitizaciju javnih poduzeća, zakonu o političkim stranakama koji podrazumijeva daljnju demokratizaciju stranaka i novom zakonu o visokom obrazovanju i znanosti.

“To su tri reforme na kojima inzistiramo i ne bježimo od odgovornosti od onih resora koji će omogućiti da se one provedu. Tih je reformi više, prema tome tu smo otvoreni za razgovore”, kazao je.

Potvrdio je da se telefonski čuo s čelnikom koalicije Hrvatska raste Zoranom Milanovićem ali nije, kaže, razgovarao o tome da Hrid da potporu čelniku mosta Petrovu da bude mandatar. “Razgovarali smo o tijeku pregovora”, rekao je Prgomet.

Boris Miletić iz IDS-a rekao je predsjednicima da je njima suradnja koalicije Hrvatska raste i Petrova prihvatljiva.

11:24
Bandić: Telefonom ću se čuti s predsjednicom Republike

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je rekao da zbog održavanja sjednice Gradske skupštine neće moći otići na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te da će se s njom čuti telefonom.

“Ja sam uvijek ‘za'”, odgovorio je Bandić novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine upitan je li se opredijelio i koga će podržati. Upitan za koga je to “za”, Bandić je kazao “pa za”.

Rekao je da će se telefonom čuti s predsjednicom Republike Kolindom Grabar – Kitarović jer ne može doći kod nje u Ured predsjednice budući da se održava sjednica Gradske skupštine.

Na dnevnom redu sjednice je Bandićev prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2016. i rebalans gradskog proračuna za ovu godinu.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je da će otići na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon što se javio za riječ u raspravi o prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu.

11:10
Petrov uranio kod predsjednice više od sat vremena, produžio automobilom dalje

Božo Petrov uranio je na sastanak više od sat vremena, te je produžio autom dalje ne ušavši u Ured Predsjednice. Petrova je u automobilu dovezao Slaven Dobrović.

10:59
HDSSB i dalje ne podržava niti jednu opciju

HDSSB i dalje ne podržava niti jednu opciju. “Mi i dalje ne podržavamo niti jednu opciju. Ali ako naši zastupnici budu potrebni za većinu, spremni smo razgovarati.
Najveća odgovornost za odugovlačenje snose oni koji imaju najviše zastupnika, a i MOST je među njima”, rekao je Dragan Vulin.

10:49
‘Petrov nije dobar kandidat za premijera. Nema za to snage, vizije i iskustva’

Radimir Čačić ne podržava Božu Petrova za premijera. Smatra kako on nije dobar kandidat jer za to nema ‘snage, vizije i iskustva’.

10:48
Pupovac daje podršku Petrovu: ‘Obrati su mogući, ali nitko ih ne bi preživio’

Predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac nakon konzultacija kod Grabar-Kitarović poručio kako su manji obrati mogući, ali i kako misli da ih nitko ne bi preživio. Ponovio je da podržavaju koalicije Hrvatska raste, uz izmjenu vezanu uz mandatara – sada podršku daju Boži Petrovu.

“On (Petrov) će imati podršku dok god je to usuglašeno s koalicijom Hrvatska raste”, dodaje.

10:35
Šimić demantirao odlazak iz Mosta: ‘Čvrsto stojim uz Petrova’

Predstavnik Građanske opcije grada Osijeka (GOGO) i izabrani zastupnik Mosta Miroslav Šimić poručio je u utorak kako čvrsto stoji uz lidera Mosta Božu Petrova te kako Most nije izgubio saborskog zastupnika niti će ga izgubiti.

“Ostajem član Nacionalnog vijeća Most i kao saborski zastupnik čvrsto stojim uz Božu Petrova, a javnosti poručujem da Most nije izgubio saborskog zastupnika niti će ga izgubiti”, rekao je za Hinu Šimić, kojem je sinoć njegova stranka naredila povlačenje iz Nacionalnog vijeća Mosta nezavisnih lista.

10:00
Većina manjinaca dala potporu Petrovu

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin dao je uvjetnu potporu Boži Petrovu:

“To ne znači da je riječ o definitivnoj potpori. Ona će ovisiti o poštivanju prava manjina i spremnosti na regionalizaciju Hrvatske gdje bi Istra bila posebna regija – rekao je Radin dodavši da očekuje sastanak s Petrovom jer dosad s njim nije progovorio.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas potporu za sastavljanje Vlade spreman je dati čelniku Mosta Boži Petrovu jer Zoran Milanović više nema tu šansu u sadašnjoj situaciji koja je dosta čudna jer se stavovi pojedinih čelnika i stranaka mijenjaju iz sata u sat i u svemu se tome kaže teško snaći. Smatra da odluku treba donijeti najkasnije u roku od deset dana.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek spreman je podržati Božu Petrova za mandatara nove vlade u sklopu koalicije Hrvatska raste, isto kao i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja