VLADIN PAKET MJERA

Vlada iseljenim Hrvatima nudi 200.000 kuna za povratak. Rezultat? Nitko se nije vratio

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo je pokušaja da se u programu sudjeluje, ali dio zahtjeva su morali odbaciti

Vladin paket mjera “Biram Hrvatsku”, na snazi je od 1. siječnja. Njime Vlada s 200.000 kuna žele stimulirati povratak ljudi iz inozemstva, prenose RTL Vijesti.

Hrvati povratnici iz Europske unije, koji u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna mogu dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak.

Oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna za preseljenje.

Četiri mjeseca nakon što je Hrvatima ponuđen novac za povratak, to ih je za sada napravilo – nula, doznaje Večernji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo je pokušaja da se u programu sudjeluje, ali dio zahtjeva su morali odbaciti.

Hrvatski zavod za zapošljavanje od 1. siječnja primio je 16 zahtjeva. Njih 11, kažu u HZZ-u, odnosi se na mobilnost radne snage unutar RH, dok ih je pet bilo za povratak iz inozemstva. Od ukupno 16 zahtjeva, obrađeno ih je devet, dok ih je sedam trenutačno u obradi. A od devet obrađenih, četiri su negativno ocijenjena.

Odobreno je pet zahtjeva za mobilnost radne snage unutar RH i to u Vukovar, Kumrovec, Netretić, Valpovo i Gvozd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari