VLADA RH U 7 MINUTA RIJEŠILA 24 TOČKE: Načelno svi protiv kockanja, ali prihoda se ne odriču – naprotiv!

Hvatska je Vlada u četvrtak, na jednoj od najkraćih sjednica, koja je trajala sedam minuta i 18 sekundi, odradila 24 točke dnevnog reda, među kojima i odluke kojima se daje pravo tvrtkama da priređuju igre na sreću u casinima i na automatima te igre klađenja, čime se očekuje dodatni prihod u državnom proračunu za 2016. od 53,4 milijuna kuna.

Trenutno 43 društva u Hrvatskoj priređuje igre na sreću na automatima, a Ministrstvo financija raspisalo je javni natječaj za davanje prava priređivanja takvih igara za još sedam društava. Oni bi trebali započeti s radom tijekom iduće godine, a s osnove naknade očekuje se dodatni prihod proračuna od 15,4 milijuna kuna, javlja Hina.

Vlada je donijela odluku i o pravima priređivanja igara na sreću u casinima i to za pet tvrtki na rok od 15 godina. Trenutno u Hrvatskoj takve igre ima pravo priređivati 15 društava. Od pet trgovačkih društava kojima je dano pravo priređivanja igara na sreću u casinima dvije će nastaviti pružati te usluge, od čega se očekuje nastavak ostvarivanja prihoda u proračunu od oko 12 milijuna kuna godišnje, dok će tri nova a društva osigurati dodatni prihod proračuna od 12,5 milijuna kuna.

Također, Vlada je odobrila jednom trgovačkom društvu, također na 15 godina, pravo priređivanja igre klađanje, od čega proračun može očekivati prihod od 13,5 milijuna kuna.

Vlada je uredbom utvrdila i kriterije i način obračuna i plaćanja nagrade stečajnim upraviteljima, prema kojoj će visinu nagrade utvrđivati sud uzimajući u obzir obujam i složenost poslova, rad stečajnoga upravitelja na ispitivanju tražbina te vrijednost unovčene stečajne mase, prenosi Hina.

Uredbom je utvrđen i najviši iznos nagrade stečajnom upravitelju – 795 tisuća kuna u bruto iznosu. Pritom nagrada s osnove vrijednosti unovčene stečajne mase može iznositi najviše 630 tisuća kuna, s osnove dodatne nagrade najviše 150 tisuća kuna i s osnove posebne nagrade najviše 15 tisuća kuna.

Posebnom se nagradom, kako se obrazlaže, želi stimulirati stečajne upravitelje koji ulože poseban trud kako bi se vjerovnici namirili što brže i u što višem iznosu, kao i rad stečajnih upravitelja koji su morali ispitati veliki broj tražbina, pa se primjerice predviđa da sud može tu posebnu nagradu odrediti stečajnom upravitelju ako ispita više od 500 tražbina, a za što će mu se obračunati sto kuna za svaku sljedeću ispitanu tražbinu.

Uredbom se regulira i iznos jednokratne nagrade za povjerenika predstečajnog postupka za obavljene poslove u tom postupku i ta se nagrada može kretati od tri do 20 tisuća kuna. U tim se iznosima može kretati i jednokratna nagrada privremenih stečajnih upravitelja.

Vlada je izmijenila i uredbu o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika, kojima se službeniku koji tijekom državne službe stekne viši stupanj obrazovanja omogućuje napredovanje na bilo koje nerukovodeće radno mjesto u skladu sa stečenim stupnjem obrazovanja, a ne samo na najniže radno mjesto u odgovarajućem stupnju obrazovanja.

Na taj se način, kako se navodi u obrazloženju, želi motivirati državne službenike za daljnje stručno usavršavanje i stjecanje višeg stupnja obrazovanja nakon kojeg se mogu rasporediti na više radno mjesto, uvažavajući njihovo dotadašnje radno iskustvo u državnoj službi i ostvarene rezultate u radu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views