ISTRAGA JOŠ TRAJE

Vojni analitičar: ‘Mislim da znam koji je bio cilj letjelice, ali postavlja se ključno pitanje’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘NATO će morati mijenjati ljude koji planiraju protuzračnu obranu jer ovo je ozbiljan propust’, kazao je vojni analitičar Ivica Mandić

Članovi Vlade večeras vode sastanke zbog bespilotne letjelice koja je jučer navečer pala na zagrebačkom Jarunu. Istraga o njenom padu se nastavlja ujutro.

Očevid koju policija provodi zajedno s vojnom policijom, nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju.

Ivica Mandić, vojni analitičar Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, za Jutarnji list je kazao kako smatra da je prva i osnovna namjena letjelice bila testirati sustav protuzračne obrane NATO saveza.

“Pouzdano znam da je HKZP pratila letjelicu i ima njezin radarski odraz, ali oni nisu ti koji alarmiraju i dižu borbene zrakoplove. Sve se koordinira iz Madrida i postavlja se pitanje zašto se nije reagiralo. Kako je moguće da je letjelica prošla nad Rumunjskom i Mađarskom, i da se nije reagiralo na leteći objekt veličine zrakoplova”, kazao je Mandić.

“NATO će morati mijenjati ljude koji planiraju protuzračnu obranu jer ovo je ozbiljan propust i netko će za to morati odgovarati. Ovo je pogreška bez presedana. Činjenica da su se aktivirali padobrani samo ukazuje na to da se nije radilo o nikakvoj tehničkoj greški i da je jednostavno ostala bez goriva”, kazao je, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari