TABAK ZA RTL

VideoVojni analitičar: ‘Rušenje krimskog mosta može povući nove prijetnje nuklearnim oružjem’

Ističe i kako most nije onesposobljen, a Rusima ostaje i važan pravac

Koliko je oštećenje mosta na Krimu nanijelo štete Rusiji i njenoj vojsci i kakav odgovor sprema Moskva? Marina Brcković razgovarala je s vojnim analitičarom Igorom Tabakom.

Upitan kako komentira rušenje ruskog simbola moći i to baš za Putinov rođendan govori: “Oštećenja na ovom mostu jesu teška, ona jesu dočekana u Ukrajini s velikim oduševljenjem budući da to je u ovom ratu jedan dosta bitan logistički pravac, ali taj most nije onesposobljen. Njegova jedna cestovna traka je potpuno prohodna, a izgleda da će uskoro i željeznička pruga biti prohodna što je još bitnije budući da se ruska ratna logistika uvelike oslanja na željeznice”.

Prokomentirao je pak i što ovakav potez govori o Ukrajini.

“Činjenica je da će to na kratki rok imati utjecaj na rusku vojnu logistiku na južnom dijelu ukrajinskog bojišta, samo je pitanje dal’ će to Ukrajinci uspjet iskoristiti i koliki će taj učinak biti”, smatra.

Hoće li to dovesti do velikog pritiska na Putina u Kremlju od strane desnih struja te koliko će on sada biti stvarno uzdrman, navodi:

“Meni se čini da bi ih prije moglo konsolidirati i na neki način prigušiti privremeno nego što će stvarati dodatnih problema. Reakcije će vjerojatno biti velike. Rusi su se već tjednima i mjesecima hvalili osiguranjem ovog mosta, njegovom nedodirljivošću. To je jedna pljuska tamošnjem vlastodršcu, na njegov rođendan ili ne – nije bitno”.

Naposljetku, komentirao je i moguću odmazdu Rusije te hoće li rušenje mosta dovesti do novih nuklearnih prijetnji.

“Mislim da ne bi bilo začudno da ovakav spektakularni napad bude ponovno još jedan poticaj za novu rundu takvih prijetnji. Nije važno što se iz Moskve priča nego što se iz Moskve radi. Dakle, njihovi kapaciteti za baratanje i izvođenje takvih nuklearnih udara su pod jako pažljivim okom i na sve čime oni prijete – zapad ima odgovor i NATO ima odgovor i EU ima odgovor”, zaključuje za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views