Vojnik tužio državu jer mu nisu dali cijelu plaću: Moraju mu isplatiti 260.000 kuna za prekovremene!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tražio je da mu se daju neisplaćene dodatke na plaću počevši od 1. ožujka 2005. godine

MORH-ov vojnik Saša S. iz Baranje tužio je državu da mu nisu isplatili cijelu plaću koju je zaradio. Pobijedio je i moraju mu isplatiti 192.169,88 kuna za to te 69.887,50 kuna parničnih troškova.

U tužbi je naveo da kao djelatna vojna osoba prima plaću koja mu se obračunava kao da radi isključivo u jednoj smjeni, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, iako zapravo radi u smjenama, noću, subotom i nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima, a odrađuje i prekovremene sate.

Tražio je da mu se daju neisplaćene dodatke na plaću počevši od 1. ožujka 2005. godine sve sa zakonskim zateznim kamatama od dana dospijeća svakog pojedinog iznosa do isplate, kao i da mu država nadoknadi prouzročeni parnični trošak.

Na sudu je Franjo J., njegova neposredna nadređena osoba, objasnio da je straža trajala neprekidno po sedam dana i u svih tih sedam dana se rad odvijao tako da je imao dva sata straže, dva sata pripreme te dva sata odmora bez ikakve mogućnosti da ode sa stražarskog mjesta u tih sedam dana.

Nakon straže imao je pravo na tri slobodna dana te ih je mogao iskoristiti ako nije i dalje potreban u postrojbi. Nakon 24-satnog dežurstva, vojnik ima pravo na slobodan dan, opet ako nije potreban postrojbi.

Za slobodne dane nisu se pisala nikakva rješenja, sve je bilo usmeno

Marinko J. koji je od 2005. do 2010. odlazio s njim na straže na izdvojenim stražarskim mjestima, odnosno u skladištima koja su izdvojena iz vojarne, kaže da su primali naknadu od 500 kuna, ali da im nitko nije znao reći što znači ta naknada i na čega se odnosi, piše Glas Slavonije.

Treći svjedok, Josip H., rekao je da se za slobodne dane nisu pisali nikakva rješenja te se to rješavalo usmenim putem.

“Tijekom postupka sud je utvrdio da je tužitelj, uz rad u vojarni, kao djelatna vojna osoba boravio na terenu, da je odrađivao straže na izdvojenim stražarskim mjestima i da je bio na dežurstvima. Međutim, svi ti odrađeni sati nisu mu plaćeni ni kompenzirani korištenjem slobodnih radnih dana”, stoji u obrazloženju nepravomoćne presude suda.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari