SNIJEG, KIŠA I ZAHLAĐENJE

Vrijeme u idućem tjednu: Neobična toplina neće potrajati; Meteorolozi najavljuju velike promjene!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Sredinom tjedna stiže izražena promjena i zahladnjenje te snijega na prijelazu sa srijede na četvrtak osim u gorju, može biti i u nekim nizinama

U novu godinu ušli smo uz stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme, mjestimice čak i rekordno. U Čilipima (20 °C), Kninu (22°C), Metkoviću (20 °C), Pločama (19 °C), Sinju (21 °C) i na Zavižanu (13 °C), vjerojatno i još ponegdje – u siječnju nikada nije bilo ovako toplo kao ove subote, a mjerenja na većini tih meteopostaja DHMZ-a postoje od sredine prošloga stoljeća, javlja za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Neuobičajena toplina za početak siječnja potrajat će sve do srijede, a sunčano vrijeme u većini krajeva još samo u nedjelju. Od ponedjeljka oblačnije, lokalno uz mogućnost za malo kiše, koja će još češća biti u vjetrovitiji utorak.

Sredinom tjedna stiže izražena promjena i zahladnjenje te snijega na prijelazu sa srijede na četvrtak osim u gorju, može biti i u nekim nizinama. Do petka vrijeme će se postupno smirivati, bura na Jadranu slabjeti, ali u četvrtak će često biti olujna, i uz nju malo snijega može biti i uz obalu.

U nedjelju još stabilno

U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano uz uglavnom slab jugoistočni i južni vjetar. Ujutro će ponovno biti magle, time i smanjene vidljivosti, no ona se ne bi trebala dulje zadržavati.

Dugotrajnija magla i niski oblaci vjerojatno će biti u dijelu središnje Hrvatske, gdje će stoga biti hladnije od područja gdje će uz prevladavajuće sunčano vrijeme i dalje biti razmjerno toplo.

Neuobičajena toplina vladat će gorjem gdje će tijekom dana povremeno puhati do umjeren jugozapadnjak. Magle i niskih oblaka bit će po kotlinama, ponajprije Like te kao i prethodnih dana na sjevernom Jadranu. Najviša temperatura zraka od 12 do 17 °C – niža na zapadnoj obali Istre gdje će se niski oblaci zadržavati veći dio dana.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz mjestimičnu jutarnju maglu ponajprije u unutrašnjosti te na širem zadarskom području. Do umjerenog sjeverozapadnjaka s kojim će more biti malo do umjereno valovito bit će na otvorenom moru, a uz obalu će ujutro biti bure.

Bura će još češća biti na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će najviša temperatura ponovno dosegnuti vrijednosti između 16 i 20 °C.”

U novome tjednu promjenjivo

Ponedjeljak oblačniji u gorju, a osim manje vedrine – i magla će po nizinama unutrašnjosti biti rjeđa. S jačanjem jugozapadnjaka utorak u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno oblačan, a gdjegdje će pasti i malo kiše. I dalje neuobičajeno toplo, a jače će zahladnjeti u srijedu prema večeri. Tada će oborina biti češća, na zapadu i obilnija te će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, u prvom redu u gorju.

I na Jadranu već od ponedjeljka oblačnije, malo kiše past će ponajprije na sjeveru. Zapuhat će jugo koje će jačati u utorak, a izražena promjena stiže u srijedu. Tada je na sjeveru lokalno moguća i obilnija oborina. S olujnom burom, koja će zapuhati potkraj dana, pahulje su moguće u Istri i podno Velebita, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Snijeg i obilne oborine

Meteorolog Bojan Lipovšćak najavio je za N1 da prvi tjedan nove godine ipak donosi promjenu vremena i to sredinom tjedna. Prvi dio tjedna promjenljivo oblačno, maglovito i toplo. U srijedu zahlađenje uz kišu, a u planinskim krajevima unutrašnjosti i snijeg. Obilnije oborine moguće su u Lici i Gorskom kotaru.

Početak tjedna na Jadranu obilje sunčanih razdoblja, od srijede oblačno s kišom padom temperature te burom na sjevernom Jadranu. Moguća je obilna oborina na Kvarneru, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari