WHO PROGLASIO IZVANREDNO STANJE: ‘Zika virus postao je međunarodna opasnost!’

Zika virus se eksplozivno širi svijetom, Brazil je već objavio da gubi rat protiv tog izuzetno opasnog virusa. Zika je evidentirana već u 26 zemalja, pa i u nama najbližoj Austriji. Defekti kod trudnica i novorođenčadi koje stvara virus su zastrašujući, a cjepivo još nije pronađeno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da virus zika, koji se brzo širi i za koji se vjeruje da je povezan sa slučajevima mikrocefalije u Brazilu, predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu i proglasila ga je globalnom zdravstvenom krizom.

Čelnica WHO-a Margaret Chan rekla je novinarima da je potreban međunarodni koordinirani odgovor na tu prijetnju javnom zdravlju, ali da ograničavanja putovanja ili trgovine nisu nužna.

“Izjavljujem da nedavni slučajevi mikrocefalije i druge neurološke abnormalnosti u Latinskoj Americi predstavljaju opasnost za javno zdravlje u cijelom svijetu”, kazala je ona, dodajući da je sada prioritet zaštita trudnica i njihovih beba kao i kontrola komaraca koji prenose virus.

Ovim upozorenjem, virus zika je stavljen u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole.

Chan je prošlog tjedna izjavila da je bolest izazvana virusom prešla iz blage prijetnje u prijetnju “zabrinjavajućih razmjera” te da će odbor pomoći da se utvrde odgovarajuća razina međunarodnog odgovora i prioriteti istraživanja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da će nakon ove objave WHO-a biti usmjerena na sredstva na borbu protiv tog virusa.

Dr. Thomas Frieden je rekao da ta objava “poziva svijet na akciju” protiv virusa zika.
“CDC, zajedno s cijelom američkom vladom, aktivno je uključen u globalni odgovor na virus zika i neprekidno radi kako bi više saznao o virusu i zaštititio zdravlje”, rekao je Frieden u izjavi koju je mailom poslao Reutersu.

Od rujna 2015. u Brazilu je registrirano 3.700 slučajeva beba s mikrocefalijom, stanjem povezanim s infekcijom virusom zika zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Nagli rast slučajeva mikrocefalije izazvao je veliku zabrinutost u svijetu, a infekcija je već zabilježena u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike.

Taj je virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen i u dvjema europskim zemljama – Portugalu i Danskoj.

Epidemija virusa zika počela je na Martiniku i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta.

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.

Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari