DRAKONSKE CIFRE

Video | Za uzvikivanje ustaških pozdrava i tučnjavu kazne povećane za čak 23 puta. Postoji i dobra vijest

Visoki prekršajni sud 2020. je rekao da Thompson ne krši Zakon kada pjeva ‘Za dom spremni’ na početku pjesme Čavoglave, ali taj isti sud prošle je godine odlučio da branitelj koji je nosio šiltericu HOS za dom spremni kršio zakon. Oduzeli su mu kapu i naplatili kaznu od 1131 kunu. Ovim izmjenama zakona opet se nije definiralo što je ustaštvo i što se smije i ne smije, a ministar policije ne želi jasno reći hoće li se to ikada i napraviti

Tko se bude derao Za dom spremni, to bi mogao platiti 4000 eura. Pijančevanje na javnom mjestu će vas koštati 1000, a tučnjava i do 2000. Drakonske kazne, čak 23 puta veće nego što smo imali dosad danas je prihvatila Vlada. Dobra je vijest da kazne nisu drastično povećane za prosjake i prostituke. Prema zastarjelom jugoslavenskom Zakonu iz 1977. u Hrvatskoj se kažnjava seksualne radnice, ne i klijente – ali ministar Božinović danas kaže: taj dio još treba proučiti.

Hoće li Thompson, Joe Šimunić ili Skejo idući put dobiti kaznu od 4 tisuće eura za uzvikivanje ustaškog pokliča?

Vlada je danas usvojila prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kazne su drakonske, 23 puta veće, ali to je jedina promjena. Ostalo?

I Božinović danas kaže da zakon iz 1977. godine treba iz temelja promijeniti i evo ih osnovat će međuresornu skupinu koja će pročešljati prekršaje i onda tek napisati novi zakon. No hoće li strože kazne spriječiti Skeju i slične mu da uzvikuju ustaške pozdrave?

“Ja bih rekla da su kazne prvi korak. Drugi korak je da se sada ujednačeno, redovito i sustavno pokreću postupci radi počinjenje prekršaja. Ali i da se napravi jedna kampanja kako bi se građani upoznali s ovim vidom prekršaja”, govori Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice.

Visoki prekršajni sud 2020. je rekao da Thompson ne krši Zakon kada pjeva ‘Za dom spremni’ na početku pjesme Čavoglave, ali taj isti sud prošle je godine odlučio da branitelj koji je nosio šiltericu HOS za dom spremni kršio zakon. Oduzeli su mu kapu i naplatili kaznu od 1131 kunu. Ovim izmjenama zakona opet se nije definiralo što je ustaštvo i što se smije i ne smije, a ministar policije ne želi jasno reći hoće li se to ikada i napraviti.

Hoće li radna skupina možda raditi na tome koji su to pozdravi i pokliči ti koji predstavljaju prekršaj odnosno da stavi za dom spremni?, upitan je Davor Božinović koji kaže: “Ja sam upravo kazao i ne mogu prejudicirati zaključke radne skupine, onda nam ne bi trebala radna skupina”.

Bez radne skupine uspjeli su propisati nove kazne. Najteži prekršaji poput isticanja nedopuštenih simbola umjesto dosadašnjih 20 – 150 eura, kažnjavat će se s 700 – 4000 eura. Potučete li se s nekim na javnom mjestu umjesto 20 – 100 eura koliko biste dosad platili kaznu, sada ćete morati izdvojiti između 300 i 2000 eura. A kazne za pijančevanje i drogiranje na javnom mjestu više se ne kreću od 20 do 100 eura, nego između 200 i 1000.

“Također smo iskazali potrebu osuvremenjivanja zakonskih odredbi na način da se se precizno regulira da ovi prekršaji koji se čine iskazivanjem odnosno pokazivanjem obilježja mržnje da se zna da se oni mogu događati i u virtualnom svijetu”, govori Kesonja.

Kazne za skitnju, prosjačenje i odavanje prostituciji ostaju iste. No i dalje smo jedna od posljednjih zemalja u Europskoj uniji koja kažnjava isključivo prostitutke, a ne i klijente.

“Ove nisu dirali iz razloga što valjda smatraju da su to socijalni prekršaji, ja nemam pojma zbog čega. Ja ne bih išla na legalizaciju, nego bih išla na dekriminalizaciju prekršaja prostitucije”, tvrdi Branka Žigante Mašić, bivša sutkinja Visokog prekršajnog suda.

Ali u bit 46 godina starog zakona vlada nije ni ulazila, samo su uzeli kalkulator i pomnožili, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari