Zabrinjavajuće istraživanje: Među najnezadovoljnijima smo u Europi, poznato i na što se najviše žalimo

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Hrvati su među najnezadovoljnijim građanima Europske unije, pokazuje novo istraživanje eurostatističara.

Naime, s prosječnom općom ocjenom kvalitete života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvaliteti života dali prosječnu ocjenu 5,4. Ovdje valja naglasiti kako se ocjene kvalitete života kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo do 10, što je ocjena za potpuno zadovoljstvo.

Inače, prosječna ocjena kvalitete života građana EU u 2018. godini iznosila je 7,3, što znači da kvalitetu svoga života Hrvati ocjenjuju slabijom od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata, a prenosi Jutarnji list.

I dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj 2018. u odnosu na 2013. godinu, kada je ocijenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosječna ocjena ostala je ista, 6,3. Trend stagnacije ocjenom životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata jer kvalitetu života ocjenjuju sa 7,6, što je iznad prosjeka EU.

Financije, osobni odnosi…

Glavni je razlog nezadovoljstva Hrvata, čini se, onaj financijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, vlastitu financijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih u EU. Manje zadovoljni svojom financijskom situacijom od nas u EU su samo Litavci i Bugari, dok je prosječna ocjena financijske situacije na razini EU 6,5.

Hrvati su pri dnu Unijine ljestvice i po ocjeni osobnih odnosa, odnosno kvalitete odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena osobnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod prosjeka Unije, u kojoj je ta ocjena 7,9. Osobnim su odnosima manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari.

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitetu svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1. Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitetu svog života lani ocijenili prosječnom ocjenom 8,0.

Slovenci se i inače ubrajaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupnu kvalitetu života naši su zapadni susjedi ocijenili sa 7,3, što je na razini Unijina prosjeka.

Blizu prosjeka EU Slovenci su i po ocjeni financijskog stanja, koje su ocijenili sa 6,3, pokazuje istraživanje Eurostata.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari