ZABRINJAVAJUĆE Zbog roditelja-laika: ‘Necijepljeno 15.881 dijete, na pomolu je epidemija ospica u Hrvatskoj’

Pad procijepljenosti traje zadnjih pet-šest godina otkako sve veći broj roditelja odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom

Dok u susjednoj Srbiji vlada epidemija ospica od koje je dosad oboljelo najmanje 4.740 osoba, a prekjučer preminula 11-mjesečna beba već je petnaesta tamošnja žrtva te zarazne bolesti, u Hravstko liječničkom zboru u Zagrebu jučer je održan skup o cijepljenju u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Na skupu je dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznio podatak da u posljednjih pet generacija predškolaca (od 2012. do 2017. godine) čak 15.881 dijete nije cijepljeno protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Radi se o osam posto predškolske djece, piše Večernji list.

“Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije”, kazao je dr. Kaić na jučerašnjem skupu.

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema iznesenim podacima, protiv ospica lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, dok je cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji isto cjepivo primilo 55,8 posto djece te je njih 6.340 necijepljeno.

U zadnje dvije godine u najjužnijoj županiji cijepljeno je 78 posto djece i već se ranije upozoravalo na opasnost od pada procijepljenosti. To se lani i dogodilo kada je zabilježen rekordno nizak cjepni obuhvat. Dr. Kaić kaže da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pad bio strmiji nego drugdje. U Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je zasutavljen pad procijepljenosti i tamo je cjepni obuhvat bio 78 posto. U Rijeci je cjepni obuhvat protiv ospica, rubeole i zaušnjaka 80 posto, a u Osijeku je 87 posto.

Pad procijepljenosti traje zadnjih pet-šest godina otkako sve veći broj roditelja odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom. Uvjereni su da cjepivo izaziva posljedice po zdravlje posve ignorirajući tvrdnje stručnjaka da ne postoji povezanost.

Taj trend, piše Večernji list, nije domaća osobitost već se događa i u drugim zemljama koje pak bilježe i epidemije ospica te smrtne slučajeve. Na jučerašnjem skupu čulo se kako je pad procijepljenosti u Hrvatskoj, osim protiv ospica, lani nas nastavljen i kada su u pitanju difterija, tetanus i hripavac.

Govoreći o tome, dr. Kaić je kazao da je Ministarstvu zdravstva upućen prijedlog uvođenja u program cijepljenja i cjepiva protiv pneumokoka, što bi trebalo početi od iduće godine. Naveo je i izmjene preporuka za cijepljenje zdravstvenih radnika pa će se protiv hripavca, difterije i tetanusa biti cijepljeni oni koji rade na novorođenačkim odjelima, a protiv ospica i vodenih kozica seronegativne zdravstvene radnike zaposlene na dojenačkim, infektološkim i hematološkim odjelima.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari