'POSTOJE SUMNJE...'

Zašto Amerikanci žele ugasiti TikTok? Hrvatski stručnjak: ‘Kina vjerojatno nema dobar odgovor’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

‘Mi znamo da su platforme povezane s Vladama i tajnim službama bez obzira koliko se one od toga branile.

U Hrvatskoj znamo da tajne službe imaju pravo pristupa operaterima i da postoji poseban tehnološki centar koji to pravo pristupa ostvaruje. Nemoguće je da se u Americi i drugim razvijenim europskim državama ili nerazvijenim diktaturama te iste stvari ne rade, to je jednostavno nemoguće’, tvrdi Lucijan Carić

U srijedu su zastupnici Predstavničkog doma u SAD-u usvojili prijedlog Zakona koji bi mogao zabraniti korištenje društvene mreže TikTok ako ta društvena mreža ne prekine veze sa osnivačkom tvrtkom ByteDance, ali i s Kinom. Zašto demokratima smeta popularna platforma koju koristi oko 150 milijuna Amerikanaca, objašnjava za Danas.hr informatički stručnjak Lucijan Carić.

“Postoje određene sumnje i problemi koji su vezani za TikTok, koji nadilaze politička prepucavanja, a uključuju istaknuta izvješća obavještajnih tajnih službi“, objašnjava Carić.

Carić smatra da se svaka platforma može zloupotrijebiti, uključivši i TikTok pred kojim stoji zabrana.

“Sve platforme imaju negativan, u nekim segmentima izrazito negativan učinak na stvaranje percepcije slike svijeta kakav je. Sada se TikTok diskriminira zbog mogućeg političkog ili tehnološkog utjecaja što je samo po sebi prilično problematično”, kaže Carić.

Podsjetimo, ByteDance kineska je tvrtka za internetsku tehnologiju koja je razvila društvenu mrežu TikTok te je dužna s Komunističkom partijom dijeliti informacije svih korisnika. Zbog toga se pojavio strah da putem svojih vrlo sofisticiranih algoritama aplikacija može “progurati” određene, stavove, narativ i svjetonazor među korisnicima na Zapadu.

“Znamo da su platforme zloupotrebljavale svoje užasno široke ‘ugovore’ sa svojim korisnicima i da su imale uključene mikrofone, prisluškivali su što ljudi govore, na koje mreže se spajaju, što pišu u sustavu za razmjenu poruka. Facebook je tek nedavno adresirao taj problem tako što je uveo enkripciju, ne mogu vidjeti što pišete, a sada ovisi vjerujete li im ili ne”, kaže Carić.

Kako kineska tvrtka ne bi izgubila Amerikance kao korisnike TikToka, trebaju prodati društvenu mrežu nekineskim vlasnicima u narednih pet mjeseci. Carić kaže da Kina vjerojatno nema dobar odgovor na ovu situaciju te da se njihove platforme razlikuju od zapada jer ih uglavnom cenzuriraju.

“Mi znamo da su platforme povezane s Vladama i tajnim službama bez obzira koliko se one od toga branile. U Hrvatskoj znamo da tajne službe imaju pravo pristupa operaterima i da postoji poseban tehnološki centar koji to pravo pristupa ostvaruje. Nemoguće je da se u Americi i drugim razvijenim europskim državama ili nerazvijenim diktaturama te iste stvari ne rade, to je jednostavno nemoguće”, kaže Carić.

Europska unija i američka sigurnost

“Hoće li se Europska unija odlučiti za tako nešto to u svakom slučaju zavisi od sigurnosne analize, hoće li će obavještajna služba i druge službe koje su zadužene za sigurnosne analize reći je li sumnja Amerikanaca utemeljena ili ne”, objašnjava Carić.

Ako se Amerika ipak odluči na provođenje Zakona o zabrani korištenja TikToka, sigurno će za neke taj Zakon biti koristan.

“Hoće li Amerika biti sigurnija ako ukloni TikTok? Nisam duboko uvjeren, možda malo. Hoće li američke društvene mreže biti u boljoj poziciji ako se ukloni TikTok? Pa vjerojatno da, jer im predstavlja veliku konkurenciju. Za razliku od Twittera koji je uništio Elon Musk u isto vrijeme TikTok je napredovao, a ostale društvene mreže su uvele sadržaj koji podsjeća na sadržaje na TikToku, međutim nisu uspjele dostići tu popularnost”, objasnio je Carić za Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari