KORUPCIJA I POGODOVANJA

Zašto je USKOK uhitio župana Posavca? Nadzirali ga još od prošle godine

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje kako je danas USKOK uhitio Matiju Posavca, ali i još neke službene osobe zbog koruptivnih djela. USKOK je i sam potvrdio kako je danas došlo do uhićenja šest osoba, a neke od njih su i javnosti poznate.

Portal Telegram je objavio nove detalje o nezakonitom zapošljavanju zbog kojeg je navodno uhićen međimurski župan. Posavca se, koliko je za sada poznato, povezuje s primanjem mita, i to 10 tisuća kuna.

Prate ga od 2020.

Istražitelji su, prema do sada dostupnim podacima, Posavca počeli tajno nadzirati još krajem prošle godine. Tada je, tvrdi USKOK, realizirao prvo zapošljavanje koje nije bilo u skladu sa zakonom. Iskoristio je to, sumnja se, kako bi Josipu M. zaposlio u Međimurskoj županiji. Snimljen je kako traži pročelnika Novkovića da joj pogoduje ne bi li dobila posao u Županiji, pišu Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Iz dokumentacije Međimurske županije vidljivo je kako je u to vrijeme u tijeku bio natječaj za samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove. Josipa M. bila je kandidatkinja. Novković je, vrde istražitelji, dao mladoj kandidatkinji uvid u pitanja i zadatke s testiranja na bi li ostvarila najbolji rezultat. Nakon toga je donio i rješenje kojim je primljena na radno mjesto u njegov odjel.

Sporne kandidatkinje

Još jedno je bilo sumnjivo zapošljavanje. Naime, Posavec je tražio Novakovića da zaposli i Tenu Č. Kako bi mogao udovoljiti županovom zahtjevu, Novković je, stoji u prijavi, najprije sistematizirao ovo radno mjesto u svom odjelu. Potom je otvorio javni natječaj, a uz to je ovoj kandidatkinji dao zadatke kako bi se unaprijed pripremila. Na kraju je i ona, po županovom nalogu, primljena na radno mjesto u Međimurskoj županiji.

Mito od 10 tisuća

Mito je, prema tvrdnjama istražitelja, Posavec dobio samo od Josipa Kobala, člana Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Prema tajnim snimkama, Posavec je iskoristio svoju političku moć i osigurao preko Odbora za izbor i imenovanje Skupštine Međimurske županije da predloži upravo Kobala za Upravni odbor ŽUC-a. To se, kako je vidljivo iz dokumentacije, i dogodilo te je Skupština prijedlog Odbora prihvatila. Kobal je, pak, što su istražitelji također zabilježili, predao za to Posavcu nagradu od 10 tisuća kuna, prenosi Telegram.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari