OVO ĆE BITI VELIKO OLAKŠANJE

Zbog prelaska na euro, brojni bankomati neće biti u funkciji: Ali, ako ćete trebati gotovinu, ovo je sjajna vijest!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023., a zbog prelaska s kune na euro, ukida se naknada za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka

Zbog prelaska na novu valutu, brojni bankomati diljem Hrvatske jedno određeno vrijeme neće biti u funkciji. Naime, pošto od 1. siječnja našu hrvatsku kunu mijenjamo eurom, i banke će se morati prilagoditi, odnosno bankomate će morati napuniti eurima.

“Bankomati će biti jedan od ključnih kanala za opskrbu građana novčanicama eura. Oni trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca 2022. dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže”, navodi se na stranici euro.hr, gdje su dostupne sve informacije o promjeni valute.

Zbog svega toga, očekuje se postupno privremeno gašenje bankomata tijekom prosinca i početkom siječnja kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura.

Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine, banke će privremeno u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka.

Dakle, ako vaš bankomat na kojem inače dižete novac neće u nekom periodu biti u funkciji, moći ćete slobodno bez naknade novac dignuti na nekom drugom bankomatu.

Visok stupanj dostupnosti gotovine

“S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., te gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023.”, navodi se na stranici euro.hr.

Građani će biti informirani o lokaciji bankomata koji će do 31. prosinca isplaćivati kune, a od 1. siječnja eure putem interaktivne karte bankomata koju pripremaju Hrvatska udruga banka u suradnji s bankama, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views