'STERILNI EURO '

Video | Zbogom kune: Raspitali smo se trebate li kojeg medu spremiti u ormar, za svaki slučaj

Za 90 dana više ništa neće biti isto. Lako što nam dolaze euri, nove novčanice i nove cijene, ali zauvijek ćemo reći zbogom kunama

Neka te tu kraj mene – više nećemo govoriti kuni nego euru. Jer za 90 dana ništa više neće biti isto. Ni odlazak u trgovinu, na tržnicu, ni bankovni računi, ni penzije ni plaće. Za 90 dana zbogom ćemo reći tuni, medvjedu, Mažuraniću i Radiću.

“Joj, onda su bili oni zelembaći po 5 kuna, s njima smo išli u dućan i kupovali puno keksa”, rekao je Zagrepčanin Igor.

“Imam 29 godina i svih 29 godina ona je uz mene”, kazao je Ivan iz Zagreba.

A ona je zapravo s nama puno duže. Kunu u dušu poznaje numizmatičar Borna Barac.

“To su vam bili ovi ovdje mali novčići, ako ih uopće vidite – Slavonski Banovci. Njih su kovali u 13. i 14. stoljeću na području današnje Slavonije. Bili su jako kvalitetni i puno bolji od kraljevskog novca. Slavonski Banovac, ne zna se kako se to točno zvalo, vjerojatno denar, obol ili novčić, ali na njemu je bila kuna zlatica i tako je sve počelo”, opisao je nastanak kune Barac.

Ako niste primijetili – na kuni nikada nije bilo ženskog lika, skoro se nije zvala kuna, trebala je biti kruna, ali je u posljednji trenutak izbačeno R.

“Lijepo je isticati znamenitosti i ljude svoje kao što smo mi, a sad je gotovo – toga više nema. Dolazi nam sterilni euro”, kaže Barac.

Sterilni euro kojeg će dio građana teško prihvatiti. A neki će se još teže oprostiti od dobre stare kune.

“Ne volim sitne eure. Ostavljat ću preveliku bakšu a neću skužit da ostavljam 15 kuna”, žali se Zagrepčanin Luka.

Bakše od 2 eura, penzije od 300 i plaće od 500 – to nam donosi nova valuta.

“Sviđa mi se to što će kredit izgledati bolje, bit će manja brojka. Tako ću se pozdraviti, s prividno manjim kreditom”, šali se Ivan.

“Teško ću se pozdraviti, sad će nam svi iznosi biti manji. I penzija. I penzija će bit jako mala”, rekao je Zagrepčanin Safet.

Koji apoen, ili možda one kovane na latinskom koje su rijeđe. Jer numizmatičar kaže – dobro je zadržati koju kunu kod kuće, nikada ne znate kakva joj može biti vrijednost. Ali da, postoji jedna rijetka tuna.

“T u nj. Slova su rastavljena, ne kao što vidite kod ovih koje imate u džepu. To ako slučajno imate doma – uh to vam je zaista velika rijetkost. Košta 3 do 4, a možda i 5 tisuće eura”, kaže Barac.

Sad svi brzo kod bake, djeda, ili pradjeda u potragu za ovom rijetkosti. U kunama ćemo uživati još kratko, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari