ZBOGOM (PRASTARIM) PAPIRIMA Varga: U zdravstvu uskoro samo “e-kartoni”

Cilj pilot projekta “e-karton” konačno je objedinjenje svih podataka primarne zdravstvene zaštite, bolničkih zdravstvenih kartona, ali i sa svih drugih aspekata sustava zdravstva, a objedinjeni podatci preduvjet su za puni uvid u zdravlje svakoga pojedinca, izjavio je u nedjelju za posjeta “Špancifestu” ministar zdravlja Siniša Varga.

Projekt vodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s tvrtkom Ericcson Nikola Tesla.

Ministar Varga je, odgovarajući na dodatno novinarsko pitanje oko zaštite podataka, istaknuo kako nema straha od ‘curenja’ informacija i potkrijepio svoje stajalište činjenicom kako se svih godina otkako postoji hrvatski zdravstveni informacijski sustav, poštuju sve međunarodne norme zaštite podataka. Varga je ustvrdio da je taj sustav sigurniji i od, primjerice, bankarskog sustava, prenosi Hina.

Najavio je i da će sredinom rujna početi prvi letovi helikoptera koji će pružati hitnu medicinsku pomoć te objasnio da osoblje helikoptera treba završiti edukaciju. Varga je ocijenio da je uvođenje helikoptera, koji će djelovati poput malih jedinica intenzivne njega, napredak u sustavu hitne medicinske pomoći, ali je izrazio i nadu da će takvih medicinskih intervencija biti što manje.

“Važno je da su oni spremni da unutar ‘zlatnog sata’ mogu rješavati probleme kao mala intenzivna pomična medicinska njega”, zaključio je ministar Varga.

Kad se pak radi o dojmovima sa “Špancirfesta”, kojega je ministar obišao u društvu varaždinskoga župan Predraga Štromara i njegova zamjenika Alena Kišića te varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, Varga je rekao da ga ta manifestacija oduševljava svake godine zbog kontinuiteta u organizaciji, ali i napretka vidljivoga iz godine u godinu.

Ministar je za obilaska “Špancirfesta” posjetio i ambulantu Crvenoga križa za hitne intervencije koja je zbog Špancirfesta smještena u Krajnjčevićevoj ulici, u samome centru Varaždina te pohvalio što je prvi puta organiziran takav oblik brige za zdravlje posjetitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari