KAKO JE OVO MOGUĆE

Ženu pokopali pod drugim imenom! Zamijenili kartone, šef splitskog KBC-a dao ostavku

Ivo Cagalj/PIXSELL

Slučaj o kojem je ravnatelj KBC Split izviješten u ponedjeljak oko 16 sati i zbog čega je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio svoju ostavku, započeo je još 10. na 11. travnja

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović podnio je ostavku u ponedjeljak poslijepodne nakon što je doznao za još jedan slučaj zamjene identiteta bolničkih pacijenata. Prvi poznati slučaj datira iz 2. svibnja kada je zdrava štićenica splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC-u Split, dok je Covid-pozitivna starica vraćena u Dom, javlja Slobodna Dalmacija.

Teže posljedice tada su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta s drugim štićenicima Doma.

Slučaj o kojem je ravnatelj KBC Split izviješten u ponedjeljak i zbog čega je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio svoju ostavku, započeo je još 10. na 11. travnja. Tih dana su u KBC Split pristizali pacijenti iz različitih domova umirovljenika. Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna 1939. a druga 1931. godište zaprimljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihova identiteta.

Teško komunicirale s osobljem

Obje su naime bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu bile u stanju ni jasno se odazvati na svoje ime. Od tada na dalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali, eto, čitavo vrijeme pod krivim imenima.

Jedna od dvije pacijentice iz ove priče preminula je 16. travnja. Kako nije imala drugih članova uže obitelj, pokopana je u nazočnosti svog nećaka, zagrebačkog odvjetnika, a zbog situacije s korona virusom, prije samog pokopa kapsil nije otvaran kao što je to ponekad običaj, pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u lijesu nije nalazila njegova tetka.

Što se stvarno dogodilo otkriveno je tek u ponedjeljak poslijepodne kad su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli “vratiti” u Dom Florence u Seget Vranjicu. Djelatnici doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je doznao što se dogodilo, dr. Julije Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju. Nakon toga posjetio je obitelj starice koja je zapravo preminula, te im osobno priopćio što se za sve ovo vrijeme događalo.

Beroš se ispričao

Uz dr. Meštrovića, obitelji se u tom trenutku telefonski ispričao i ministar Beroš.

“Splitski KBC posljednjih je tjedana pod velikim opterećenjem, ali ovdje se radi o neoprostivom propustu kojeg treba temeljito istražiti”, rekao je ministar Beroš najavljujući da će već u utorak poslati zdravstvenu inspekciju u KBC u kojem je interni nadzor već pokrenut, donosi Slobodna.

Oglasilo se i Ministarstvo

Ministarstvo se oglasilo priopćenjem:

U Kliničkom bolničkom centru Split dogodio se propust – zamijenjeni su identiteti dviju pacijentica koje su liječene u toj zdravstvenoj ustanovi od kojih je jedna preminula.

Ravnatelj KBC Split, prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med., u poslijepodnevnim satima obavijestio je ministra zdravstva, izv.prof.dr.sc., Vilija Beroša, dr.med., o tom događaju.

Ravnatelj KBC Split je posjetio ožalošćenu obitelj, izrazio žaljenje i duboku sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelj. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru s članovima obitelji obiju pacijentica uputio izraze sućuti i suosjećanja te veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.

Zbog ovog propusta djelatnika KBC Split, ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva sutra će započeti obavljanje nadzora u KBC Split a o utvrđenome ćete biti pravovremeno obaviješteni.
Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari