ZIMSKA IDILA DILJEM HRVATSKE: Sanjkali se i djeca i odrasli, no uskoro će zavladati bljuzga

Platak (foto: facebook Marin Ćuk Vrunek)

Sunce se pojavilo, a snijeg zablistao u punom sjaju pa tako diljem Hrvatske vlada zimska idila. Za bezbrižan odlazak na sanjkanje pobrinule su se i zimske službe, koje su većinu prometnica i pješačkih staza očistile pa je i manja opasnost od nezgoda

Nakon pet dana snijeg je prestao padati, čak i u Gorskom kotaru. Ralice su završile posao i, zasad, mogu u garažu.

“Nakon padalina snijega sinoć u noćnim satima oko tri sata smo ukinuli zimske uvjete. Sve je pod kontrolom”, izjavio je Valentin Crljenko, voditelj tehničke jedinice HAC-ONC Delnice.

Pod kontrolom je sve – osim razuzdanih sanjkaša na Petehovcu kraj Delnica. Na snijegu, pod tirkiznim nebom, najbolje je provoditi zimske praznike.

“Prekrasno, i za djecu, i za skijati i za sanjkati. Evo meni je 65 godina pa se sanjkam, fantastično je stvarno”, rekla je Mirsada iz Labina.

Čak se i u Zagrebu snijeg pod suncem još nije otopio, pa su i najmlađi dan proveli – u prirodi. Zato je Cmrok danas dostojno zamijenio zagrebačku špicu.

Gotovo bajkovita atmosfera zavladala je na Tomislavcu – u Ledenom parku. No, nije sve tako bajno – i to potvrđuju pacijenti Traumatološke bolnice.

“Bilo je četiri prijema vezano uz padove na ledu ili snijegu, danas 30 hitnih pregleda, od toga 20-tak vezano uz padove na ledu ili snijedu, a bilo je i 15-tak prijeloma”, kaže Marko Matejić, specijalist opće kirurgije.

Građani moraju biti najoprezniji navečer i rano ujutro, kad se sve zaledi. Pogotovo ako nisu očišćeni prilazi pred zgradama, za što znamo da plaćamo i kazne.

U proteklih pet dana u Zagrebu je potrošeno gotovo 10 tisuća tona soli. Kakve su ceste najbolje je osjetio trkač maratona s Jaruna.

“Na Jarunu je očišćeno, a i inače ne treba jamrati. Romantično je vrijeme, lijepo, treba trenirati trošiti kalorije, izbaciti otrove kroz znoj da se bolje osjećamo”, kaže Tomislav iz Zagreba.

“Snježna idila neće dugo potrajati jer je opred nama period izraženije južine pet do deset stupnjeva, a topljenju snijega će pridonijeti i kiša”, rekla je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Zato uživajte još malo u onomo što je ostalo od još jedne kratke – bijele zime.

Marina Barukčić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari