ZLATNE SEKUNDE: Na javnim mjestima ima 509 defibrilatora, no znate li gdje ih naći i kako se koriste?

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

U prosjeku na 100 osoba tek 10 preživi srčani zastoj

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Više od pet godina na javnim mjestima diljem Hrvatske stoje automatski javni defibrilatori. Ukupno ih je 509, ali većina građana i dalje ne zna što su oni i čemu služe, čak ih nisu ni zamijetili u gradu. Najveći broj ovih uređaja koji spašavaju živote kad zakaže srce nalazi se u Zagrebu. No, u potrazi za njima došli smo do apsurda jer se većina nalazi na prilično nepristupačnim mjestima.

Automatski vanjski defibrilatori, kako sama riječ sugerira trebali bi se nalaziti negdje vani, no teško ih je zamijetiti. Prva pomoć je, kako kažu doktori ključna. Pacijentu sa zastojem srca brzo pružanje pomoći često čini razliku između života i smrti.

“Ovdje govorimo o zlatnim sekundama, zlatnim minutama i svačiji mali doprinos bilo kojeg laika s tim automatskim defibrilatorom, koji su napominjem jednostavni za upotrebu, da se s njima rukovati, mogu spasiti nečiji život”, objašnjava Božidar Perić, dežurni liječnik KBC Sestre milosrdnice .

Ovi defibrilatori nalaze se na ukupno 59 lokacija diljem grada Zagreba, no teško ih je zapaziti. Onaj na okretištu Črnomerec također je u zatvorenoj prostoriji ZET-a s tek dvije naljepnice koje označuju gdje se nalazi. U ovakvom slučaju traži se djelatnike.

“Svi kontrolori otpremnici i tramvajskog i autobusnog dijela išli su na edukaciju i svi smo upoznati s upotrebom tog aparata”, rekao je Luka Karačić, kontrolor otpremnik u ZET-u.

Slična situacija je i na željezničkom kolodvoru, no ako nema vlasnika ureda nitko ne može do defibrilatora. Tako je i u većim trgovačkim centrima.

Kada bi se znalo koristiti ovim uređajem smanjio bi se broj stradalih od srčanih zastoja.

A Hrvatska trenutačno ima poražavajuću statistiku. U prosjeku na 100 osoba preživi tek 10.
Matija Mlinarić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari