Znanstvenici su blizu rješenja za cjepivo protiv koronavirusa! ‘Bili su jako iznenađeni tom činjenicom…’

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Istraživači iz Kanade, Amerike i Australije kažu da su vrlo blizu rješenja cjepivu protiv novog virusa

U pandemiji koronavirusa koja je zahvatila svijet, sada se svi žure kako bi razvili cijepivo protiv virusa. Za to se bore brojni proizvođači lijekova i istraživačke organizacije.

Dr. Anthony Fauci, direktor Američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je u srijedu američkom Odboru za nadzor i reformu domova da postoji najmanje 10 različitih kandidata za cjepivo protiv COVID-19, “u različitim fazama razvoja.”

Kazao je kako postupak razvijanja cjepiva nije tako brz. No, untar ove skupine kandidata očekuje da će ubrzo započeti faza 1 – mala ispitivanja na zdravim dobrovoljcima kako bi se utvrdilo da je cjepivo sigurno. To bi se trebalo dogoditi u naredna 4 tjedna, te se zatim prelazi u fazu 2 da utvrde je li to funkcionira u velikoj grupi. To bi trebalo trajati 8 mjeseci.

“Svatko tko kaže da će raditi brže od toga, vjerujem da će izostaviti kuteve koji bi bili štetni”, kazao je dr. Fauci.

Bore se Kanađani, Amerikanci, Australci…

Medicago, kanadska tvrtka za biotehnologiju, tvrdi da je na putu prema cjepivu za COVID-19. Iz tvrtke kažu da su uspješno proizveli sličnu česticu virusu koronavirusa nakon dobivanja gena SARS-CoV-2, što je označilo prvi važan korak prema stvaranju cjepiva. No, izvršni direktor rekao je kako bi cjepivo moglo biti dostupno tek u studenom 2021.

Inovio Pharmaceuticals, druga privatna biotehnološka kompanija, nedavno je rekla da također radi na cjepivu za liječenje koronavirusa koji uzrokuje COVID-19 i da se nada da će u travnju krenuti na klinička ispitivanja na ljudima.

Moderna pak surađuje s američkim Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH) i čini se da je najbliže ispitivanju na ljudima, piše ifl Science.

S druge strane, i tim australskih istražvača tvrdi da i oni imaju rješenje. Direktor Centra za klinička istraživanja Sveučilišta u Queenslandu, profesor David Paterson, rekao je da su vidjeli da dva lijeka koja koriste za liječenje drugih stanja mogu izbrisati virus u epruvetama.

Prvo je na redu veliko kliničko ispitivanje

Kazao je da je jedan od lijekova, koji su dali prvim ljudima pozitivnim na koronavirus u Australiji, već rezultirao “nestankom virusa” i potpunim oporavkom od infekcije.

Oba lijeka su registrirana i dostupna u Australiji.

“Ono što trenutno želimo učiniti je veliko kliničko ispitivanje u Australiji, a ono što ćemo usporediti je jedan lijek s drugim, nasuprot kombinaciji dva lijeka”, rekao je prof. Paterson.

Njegov istraživački tim uvjeren je da mogu započeti dobivati​​lijekove na vrlo siguran način u Australiji.

“Cilj nam je steći svjetsko iskustvo upravo u Australiji”, rekao je Paterson.

Problem s podacima koji dolaze iz Kine je u tome što zapravo nisu prikupljeni “na vrlo kontroliran način”, s obzirom na to da su u to vrijeme bili epicentar izbijanja koronavirusa.

A ta dva lijeka koji su spominju su lijek protiv HIV-a te lijek protiv malarije, piše The Chronicle.

“Naši su liječnici bili jako, jako iznenađeni činjenicom da bi lijek protiv HIV-a mogao zapravo djelovati protiv novog koronavirusa i bilo je malo skeptičnosti”, rekao je.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari