U RABU O NAŠEM MORU: Na hrvatskoj strani Jadrana izvrsna kakvoća mora za kupanje

Foto: Riportal.hr

Izvrsni rezultati obvezuju i na očuvanje naše obale i mora, ali i na daljnje usavršavanje metoda ispitivanja

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Primorsko-goranske županije u gradu Rabu održan je 23. radni sastanak županijskih upravnih odjela nadležnih za zaštitu okoliša, županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za prostorno uređenje priobalnih županija na temu praćenja kakvoće mora na plažama.

Susret ima međudržavni karakter jer već devetu godinu zaredom sudjeluju i predstavnici Republike Crne Gore koji u okviru bilateralne suradnje dijele iskustvo provedbe direktiva o zaštiti mora.

„Razmjena iskustava o pitanjima zaštite i očuvanja morskog okoliša i obalnog područja od uzajamne je koristi svim sudionicima. Program praćenja kakvoće mora za kupanje, koji se kontinuirano provodi dugi niz godina, treba istaknuti kao primjer izvrsne prakse i uspješne suradnje nadležnog Ministarstva, županija, inspekcijskih službi, jedinica lokalne samouprave i turističkog sektora“ rekla je pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ Koraljka Vahtar-Jurković.

Dosadašnja istraživanja su u svim županijama potaknula otkrivanje uzroka onečišćenja mora i aktivnosti sanacije izvora onečišćenja mora, tako da je danas na gotovo svim lokacijama izvrsna kakvoća mora za kupanje, što je od neprocjenjive važnosti za promidžbu turističke ponude Republike Hrvatske.

Izvrsni rezultati obvezuju i na očuvanje naše obale i mora, ali i na daljnje usavršavanje metoda ispitivanja. Jednako tako važno je i što veće uključivanje turističkog i komunalnog sektora kao i koncesionara i svih korisnika plaža u održivo upravljanje plažama, a sve s glavnim ciljem zaštite zdravlja kupača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari