EPPO U AKCIJI

AFERA ‘SORTIRNICA’ Za četvero osumnjičenika zatražen istražni zatvor, Đuro Horvat će na slobodu

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U 13 sati zakazano je ročište na Županijskom sudu u Zagrebu gdje će se odlučivat o istražnom zatvoru za četvero uhićenih u jučerašnjoj akciji europskih tužitelja. Međimurski tajkun Đuro Horvat će biti pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja

Kako doznaje RTL Danas na zagrebačkom Županijskom sudu danas će se odlučiti o istražnom zatvoru za direktoricu riječke Čistoće Jasnu Kukljan, za Irena Miličević, Eddy Ropac i Darka Žagara. Čelnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat će biti pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Podsjetimo, u utorak ujutro na području Međimurja i Rijeke uhićeno je više ljudi među kojima je i međimurski tajkun Đuro Horvat. Uhićenje se odvilo nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), a vezana su uz malverzacije oko projekta sufinanciranog s više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

O svemu su se oglasili i iz Ureda europskog javnog tužitelja:

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv pet hrvatskih državljana i jednog trgovačka društva zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Među osumnjičenima su dvije službene osobe Grada Rijeka, te odgovorna osoba trgovačkog društva obuhvaćenog istragom, kojemu je pribavljena nepripadna imovinska korist. Svih pet osumnjičenih osoba uhićene su jučer, 4. travnja 2023., na zahtjev EPPO-a.

Na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, EPPO je sada službeno pokrenuo istragu.

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu Grada Rijeke, sumnja se da su poduzeli niz radnji potrebnih da se privatno trgovačko društvo drugoga osumnjičenika odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta je 27.757.216,80 kuna (3.684.015,77 EUR), sufinanciranih iz Kohezijskog fonda (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.), sa stopom sufinanciranja od 85% prihvatljivih troškova.

Službene osobe obuhvaćene istragom pokrenule su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada, na način da su oba pozivna natječaja organizirana kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano društvo, pri čemu se davao dojam da je to društvo dalo najpovoljniju ponudu”, priopćili su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari