IMAO TUMOR

Dječaku (5) dali zaraženi krvni pripravak. Umro je. Roditeljima milijunska odšteta, iz Zavoda za transfuziju bez komentara

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dječak se prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu liječio u bolnici zbog jedne vrste tumora na mozgu, a nakon što je primio pripravak došlo je do naglog pogoršanja stanja

U Klinici za dječje bolesti Zagreb dijete (5) je preminulo 2018. godine nakon što je primilo krivni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli, javlja Danica.hr.

Dječak se prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu liječio u bolnici zbog jedne vrste tumora na mozgu, a nakon što je primio pripravak došlo je do naglog pogoršanja stanja. Preminuo je zbog septičkog šoka nakon infekcije. Naknadno su iz pripravka izolirali bakteriju Escherichiu coli.

Nedugo nakon što je dječak dobio krvni pripravak stanje mu se naglo pogoršalo i preminuo je. Krvni pripravak koji je dobio bio je jedan od terapijskih postupaka i primijenjen je u ožujku 2018. godine.

Moraju platiti milijun kuna odštete

“Do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo je kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu” naveo je sud te dodao kako je Zavod već kontaminirani pripravak izdao bolnici. Sud je utvrdio i kako između krvnog pripravka i smrti dječaka postoji uzročno-posljedična veza.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba mora platiti obitelji dječaka odštetu koja mu je dosuđena u iznosu od milijun kuna ili oko 138.000 eura. Moraju podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 eura) troškova postupka. Na odštetu se obračunavaju kamate od lipnja 2018.godine.

Zavod se može žaliti na nepravomoćnu presudu, a ukoliko presuda postane pravomoćna, odšteta s kamatama mogla bi iznositi više od 1,5 milijuna kuna.

RTL Danas kontaktirao je Zavod za transfuzijsku medicinu, no zasad nemaju komentara na navedeni slučaj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari