DŽEPARENJE U GRADSKIM AUTOBUSIMA: Dvije Riječanke ostale bez novca, osobnih isprava i bankovnih kartica

S gradskim prijevozom ovih dana same „pustolovine“ – em čekaš satima na „pokaznu“ RCC karticu, em zapneš u poplavi nakon pljuska, em te – pokradu džepari!?

Tijekom jučerašnjeg dana u gradskim autobusima zabilježene su dvije džepne krađe u kojima su neželjene žrtve dvije žene. Za sada nepoznati počinitelji iskoristili su gužvu i trenutak nepažnje dviju hrvatskih državljanki te im iz torbica otuđili novčanike. Uz novčanike i novac otuđene su im i osobne isprave i bankovne kartice čime su vlasnice, starosti 60 i 81 godine, oštećene sveukupno za oko 4.000 kuna.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske javljaju da se uočava porast ove vrste kaznenih djela. Stoga svim građanima još jednom savjetuju pojačani oprez, posebice u sredstvima javnog prijevoza, tržnicama, trgovinama, mjestima na kojima se održavaju razna javna okupljanja te na svim drugim mjestima na kojima se nalazi veći broj osoba.

Podsjećaju, džepari većinom rade u skupinama na način da jedan odvlači pažnju a drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi.

Počiniteljima je dovoljan tek mali trenutak nepažnje, a nakon što oštećeni primijeti da je okraden počinitelj je već nestao.

Stoga svim građanima savjetuju:

Novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora-posebno pazite u gužvama
Obratite pažnju da li vas netko prati-džepari najprije biraju žrtvu
Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor
Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama te ih nosite odvojeno
U kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice, ali ni u kom slučaju na njih ne upisujte PIN broj
Torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe
Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina
Novčanik ne nosite u stražnjem džepu.
U slučaju da ste usprkos svemu što ste poduzeli postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192! Također, pretražite najbližu okolicu jer postoji mogućnost da pronađete svoj novčanik (vjerojatno bez novca) i dokumente. Ukoliko pronađete ove predmete spremite ih u vrećicu i predajte policiji jer postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari