HUANITU POTVRĐENA KAZNA? Odvjetnik Gredelj: ‘Ovo nije kazna zatvora već smrtna presuda’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako doznajemo od člana uže obitelji Huanita Luksetića, Županijski sud je potvrdio prvostupanjsku presudu

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

Kako doznajemo od člana uže obitelji Huanita Luksetića, Županijski sud je potvrdio prvostupanjsku presudu. Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj je zgrožen odlukom Županijskog suda iako, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, odluku još nije primio ni pročitao.

“Ovakvom presudom njegov život je ugrožen. On je samo zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspio preživljavati, a ovakva kazna je za njega smrtna presuda. Njega su osudili jer si je spašavao život, a da mu pri tom nisu omogućili niti imaju mogućnosti, ponuditi mu alternativni lijek. Što se države i onih koji odlučuju o takvim stvarima, on bi već ionako bio u grobu da si sam nije pomogao. Zgrožen sam, ogorčen i sablažnjen ovakvom odlukom koja oduzima čovjeku pravo na život”, kazao je za Vijesti.hr odvjetnik Gredelj te dodao kako neće stati na ovome i kako će se pobrinuti da se za slučaj pročuje i izvan granica Hrvatske.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Podsjetimo, Huanito je preko noći postao poznat jer si je želio olakšati si simptome multipla skleroze. S mamom je posadio 11 stabljika u dvorištu pred kućom. Bez skrivanja. Samo s namjerom da si u garaži izradi dovoljnu količinu ulja.

“Uzgojio sam svoje stabljike jer nisam imao novca da si nabavljam ulje na ulici. Nemam ni sad novca, pa ulje ne mogu koristiti. Najgore je što ne znam kako će proces dalje teći, ova me presuda strašno pogodila”, kazao je svojevremeno Huanito.

“Ovakva odluka riječkog suda nam je neprihvatljiva, ona je za oboljele pogubna”, kazala je Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije nakon donošenja prvostupanjske presude.

Dan nakon presude Društvo je pokrenulo kampanju ‘Osudi i mene’, tijekom koje su se na njihovoj web stranici i Facebook profilu počeli javljati oboljeli koji su u sličnoj situaciji kao i Huanito, dajući mu podršku i otvoreno iznoseći svoja iskustva.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sanja Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari