NAKON 13 GODINA: Donesena konačna presuda u slučaju Maškarin

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Kirurg neće odgovarati za gubitak noge zbog – zastare

Županijski sud u Rijeci potvrdio je odbijajuću presudu kojom je odbijena optužba protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi u slučaju Miroslava Maškarina, a koju je prije godinu dana donijela sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić.

Optužba protiv dr. Popovića odbijena je zbog – zastare, piše Novi list.

Riječ je o slučaju tada 21-godišnjeg mladića koji je podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka 2006. godine, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr. Popović je bio optužen da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu.

Nakon dugotrajnog sudskog postupka, ispitivanja više vještačkih timova, svjedočenja liječnika koji su bili dijelom operativnog tima, prije i u postoperativnom tijeku, svjedočenja medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja, kirurg Branko Popović je nepravomoćno sredinom rujna 2011. bio osuđen i proglašen krivim te je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda je ukinuta rješenjem Županijskog suda i slučaj vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. No, 1. siječnja 2013. godine na snagu stupa novi Kazneni zakon, a 21. svibnja 2013. počelo je ponovno suđenje dr. Popoviću. Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.

Tužiteljstvo se žalilo jer je smatralo da postoji kontinuitet u novom kaznenom zakonu.

Dr. Popović je bio optužen za kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz nehaja koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu ozljedu, rupturu aorte. Tada je za to djelo bila predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Izmjenom Kaznenog zakona, za to djelo je predviđena kazna zatvora do jedne godine. Općinsko državno odvjetništvo tvrdilo je da pravni kontinuitet postoji i u primjeni novog zakona, u činjenici da je oštećeni Maškarin izgubio nogu pa samim time i da je riječ o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi.

Međutim, odvjetnik Škrlec je i prije godinu dana tvrdio da doktor Popović nije optužen za osobito tešku tjelesnu ozljedu niti za gubitak noge, niti je išta ukazivalo na direktnu vezu rupture aorte i gubitka noge.

No, neovisno o tomu, pojasnio je dalje Škrlec, po kaznenom zakonu koji je bio na snazi 2006. godine, nije ni postojalo djelo, a niti odgovornost za osobito tešku tjelesnu ozljedu, pa onda dr. Popović ne može ni odgovarati za tu posljedicu, sve i da postoji.

Protiv tako donesene prvostupanjske presude prošle godine žalbe su podnijeli Općinsko državno odvjetništvo i oštećenik Maškarin.

Županijski sud je žalbu Maškarina odbacio kao nedopuštenu, jer niti u jednom trenutku nije imao svojstvo oštećenika kao tužitelja, već je cijelo vrijeme trajanja kaznenog postupka protiv dr. Popovića optužbu zastupao državni odvjetnik.

Županijski sud je detaljno obrazložio i zašto žalba državnog odvjetnika, tužitelja, nije osnovana. »Sud prvog stupnja pravilno je utvrdio i obrazložio da kazneno djelo nesavjesnog liječenja u vidu prouzročenja osobito teške tjelesne ozljede drugoj osobi nije bila propisana zakonom u vrijeme učina kazenog djela«, stoji između ostalog u obrazloženju, prenosi Novi list.

Istovremeno s kaznenim progonom dr. Popovića, više od desetljeća vodi se i građanska parnica za naknadu štete Miroslavu Maškarinu. Tužena je Republika Hrvatska i riječki KBC. Potkraj 2015. godine na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest milijuna kuna, tada je to bio najveći dosuđen iznos na ime naknade štete. Državno odvjetništvo je uložilo žalbu.

No, sredinom travnja 2017. godine Županijski sud je djelomično odbio, ali djelomično i prihvatio odluke prvostupanjskog suda po kojima je Miroslavu Maškarinu do sada isplaćeno nešto više od dva milijuna kuna na ime neimovinske štete.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views